U poslovnoj komunikaciji je najvažnija ljubaznost

U poslovnoj komunikaciji najvažnija je ljubaznost i uslužnost, rekla je gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške Ranka Čekić iz Gradiške, slijepo lice koja je na telefonskoj centrali radila punih 40 godina.

Ona je istakla da je važno razumijevanje, da ljudima na takvom radnom mjestu, mjestu posrednika između radnika ustanove i građana treba pomoći i pružiti im adekvatnu informaciju, te svoj posao raditi dobro, sa puno volje i ljubavi.

Čekićeva je završila telefoniju u Osijeku za slijepa i slabovida lica. Prvo radno mjesto joj je bilo u „Šipad“ Radniku, a nakon toga do penzionisanja radila je na telefonskoj centrali u Bolnici Gradiška.

Ona je istakla da je sedamdesetih godina zakonom bilo definisano da na centralama u firmama mogu raditi samo školovana slijepa i slabovida lica i da je u tom periodu šest telefonista radilo na centralama u Gradišci, dok danas nema nijednog, ona je bila zadnja.

Čekićeva je navela da se nekada u bolnicama jedino preko centrale mogla dobiti potrebna informacija dok je danas to drugačije regulisano.

Ona je slabovido lice od 1973. godine i uz pomoć pomagala se sama kretala. Od 2008. godine je slijepa, ali joj to nije bila prepreka u radu jer je sve pamtila i kako kaže mnogi nisu ni primjetili da je slijepo lice.

U Gradskoj organizaciji slijepih Gradiška aktivna je 40 godina. Ističe da je važno da čovjek prihvati sebe i da ide dalje kroz život.

Mladim ljudima koji imaju oštećen vid je poručila da im se pridruže u organizaciji jer se na taj način mogu družiti, ali i ostvariti određena prava.

Ranka Čekić je vjerni slušalac Radio Gradiške od 1979. godine.

„Radio Gradišku slušam od prvog dana. U to vrijeme je bio trend slušati radio. Radio Gradišku sam slušala dok sam radila, a slušam i danas. To mi je društvo uz informacije o tome šta se dešava i uz muziku uz koju uživam“, rekla je Čekićeva.

Share With: