У петак Рамазански бајрам

„Бајрам је празник окончања поста, радост коју вјерници показују због прeстанка мјесеца Рамазана“, рекао је гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка главни имам меџлиса Исламске вјерске заједнице у Градишци Зејнил Латифовић.

„На тај дан нема нимало сумње на Божију милост и опрост, дан радости и весеља због добро обављеног посла. Мјесец Рамазан смо, надам се искористили чинећи добре и позитивне ствари“ рекао је Зејнил.

Он је истакао да се ових дана у домаћинствима припрема храна за празник посебно баклава. Затим домаћице чисте куће, дворишта, а за Бајрам треба обући нешто ново и лијепо и то се све прије припреми и чека се бајрамско јутро.

„Обично нас наше мајке, кћерке, испраћају у џамију, а оне припремају трпезу. На првој јутарњој молитви даје се упута вјерницима и порука, те разговарамо. Након тога са својом породицом прослављамо празник, а мото овог рамазана је био „Рамазан у породици, породица у рамазану“ каже Зејнил.  Говорећи поруку свим вјерницима исламске вјероисповијести, те честитајући празник, најавио је да ће у петак од 15 часова испред Културног центра подијелити грађанима преко 2000 баклава које су припремиле вриједне домаћице.

Н.М.

 

Share With: