У овом граду трава је покошена, а паркови уређени: Због зеленила, вриједних комуналаца и савјесних становника, странци хвале Градишку (ФОТО)

Градишка је један од најуређенијих градова у Републици Српској а нема велику конкуренцију ни у БиХ, тврде многи странци који овог љета, првенствено због туризма али и пословних разлога долазе у овај град на Сави.

Фотографије говоре више и боље од сваке ријечи.

Уређени паркови, богати засади цвијећа, љековитог биља, камене скулптуре, мозаици, фонтане, старе и мирисне липе, игралишта за дјецу, украсно биље, нове или обновљене фасаде, паркиралишта, привлачна савска обала… чине само дио градског центра и околине, по чему је Градишка јединствена, другачија од многих средина.

Заслуге за то имају градска управа, Комунално предузеће „Градска чистоћа“, установе, школе, вртићи, удружења грађана, мјештани…

Свако, зависно од могућности и идеја, доприноси да његова и наша, заједничка животна средина изгледа боље, љепше, тврди за Српскаинфо Рената Обрадовић Поповић, директор „Градске чистоће“.

У овој јавној установи, током цијеле године вриједно раде, уређују, чисте, обогаћују зеленило, подстичу и промовишу животну средину.

– Није довољно да само наши радници брину о граду и околини. Потребно је да у том послу будемо укључени сви, да се заједнички боримо против лоших навика и да подстичемо вриједне и одане суграђане. Недавно смо, заједно са полицијом, инспекцијом, градским одјељењима и мјесним заједницама, предузели мјере на елиминисању дивљих депонија смећа – подсјећа Рената Обрадовић Поповић.

У „Градској чистоћи“ наглашавају да су, осим зеленила, чишћења и садње украсних биљака и дрвећа, чишћење дивљих депонија смећа, ангажовани и на другим секторима.

– Услов свему је елиминисање узрока који доводе до запуштености средине. То су, елиминисање паса луталица које смјештамо у азил, организован одвоз кабастог отпада, стално упозоравање на потребу уређења зеленила. Зато, поред осталих акција, сваке године бирамо и награђујемо најљепша дворишта, балконе, околиш стамбених зграда – појашњавају градишки комуналци.

Због тога, Градишка је примјер како треба чувати и његовати природу, ставити је у службу њених становника. То су схватили и у установама културе и умјетности.

На колонијама, сликари, скулптори, графичари, мозаичари из више земаља, такође стварају дјела непролазне вриједности која на симболичан начин говоре о Градишки. То је важан допринос љепоти, изгледу и јединственој слици овог града у равници.

Лаванда
У парку поред магистралног пута, засађен је парк лаванде. То су кругови са неколико стотина садница које имају љековито својство.

Многи мјештани, боравећи у својеврсном лавиринту, постају опуштенији. Научници су утврдили да је лаванда лијек за умирење и ублажавање несанице, дјелотворна против прехладе и инфекције дисајних органа.

Добри примјери
Међу добрим примјерима, који доприносе лијепом изгледу града су “Културни центар”, Дом здравља, Гимназија, Средња стручна и техничка школа, вртићи, Завичајни музеј, Народна библиотека, основне школе…

-Наши радници од раног прољећа до јесени, брину о парку поред Културног центра. Тиме, на својствен начин доприносимо настојању да нам град буде љепши – каже Мирослав Вуковић, директор “Културног центра”.

Похвале
У градској управи, испред чије зграде су разнобојни цвијетњаци и украсна стабла, објашњавају значај уређења Градишке.

-То је најважнији, први и пресудан утисак којег многи стичу, долазећи у наш град. Похвалне су иницијативе и посвећеност запослених у “Градској чистоћи” као и осталих колектива, наших грађана, да допринесу изгледу Градишке али и свих насеља у Поткозарју и Лијевче пољу – казао је за Српскаинфо Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: