Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
U okviru “Dana Gradiške u Beogradu” predstavljena gastronomska, turistička i kulturna ponuda Lijevče polja i Potkozarja

Manifestacija “Dani Gradiške u Beogradu”, čiji je cilj jačanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta između Republike Srpske i Srbije, odnosno grada Gradiške i beogradske opštine Palilula, otvorena je sinoć u Beogradu, uz prezentaciju gastronomske, turističke i kulturne ponude Lijevče polja i Potkozarja.

Manifestaciju su u Centru za kulturu “Vlada Divljan” svečano otvorili gradonačlenik Gradiške Zoran Adžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović.

Gradonačelnik Adžić je rekao da je Gradiška krajem 19.  i početkom 20. vijeka nosila naziv “Mali Beograd” i dodao da se “Dani Gradiške u Beogradu” održavaju kako bi se zahvalili porodicama koje su nekad pronosile ime Gradiške, a čiji potomci danas žive u Beogradu. On je istakao da se treba zahvaliti i onima koji su porijeklom iz Gradiške , a žive i rade u Beogradu koji su ugledni društveni, politički, kulturni i sportski radnici koji promovišu Gradišku.

Adžić je naglasio da su se Gradiška i Palilula, kada su počeli saradnju, vodili Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije. On je zahvalio vlastima Srbije, Vladi i predsjedniku Aleksandru Vučiću za donaciju od 750.000 evra za kapitalne investicije, Dom kulture u Novoj Topoli i novi vrtić u Gradišci.

“Republika Srpska će uvjek biti sigurna dok je Srbija stabilna” rekao je Adžić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se ovim projektom Gradiška približila Beogradu. On je naglasio da je ranije dogovoreno da Grad Gradiška i Opština Palilula potpišu sporazum o međusobnoj saradnji koji će podrazumjevati razmjenu kulturnog programa i podsticaj privredne aktivnosti.

Cicović je naveo da će Predstavništvo Republike Srpske ovaj model saradnje Gradiške i Palilule nastaviti da realizuje i sa drugim sredinama Srpske i Srbije.

Zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović rekao je da će Opština Palilula nastaviti da unapređuje saradnju sa Gradiškom kroz sportske, kulturne i druge aktivnosti i truditi se da ova veza bude još jača i u skorije vrijeme najavio potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji.

Paunović je naglasio da na teritoriji opštine Palilula živi veliki broj stanovnika iz Gradiške i Republike Srpske i dodao da je to još jedan razlog saradnje sa Gradiškom.

Na otvaranju manifestacije “Dani Gradiške u Beogradu”, večeras je nastupila ženska pjevačka grupa “Perla” koja se predstavila izvornim pjesama sa područja Gradiške, a posjetioci su mogli da uživaju u gastronomskoj ponudi Gradiške, izložbi slika “15 godina rada Gradiške kolonije” i grafika “Gradiška nekad i sad” autora Borislava Šokčevića, kao i predstava “Ljubav” Gradskog pozorišta.

Predsjednik Matice srpske, Miodrag Maticki ovom prilikom uručio je Povelju Vukove zadužbine dr Borislavu Škočeviću koju je primio njegov sin Mladen Šokčević.

U okviru manifestacije “Dani Gradiške u Beogradu” danas je u Knez Mihailovoj ulici održana multimedijalna promocija Gradiške kojom je predstavljena istorija Gradiške, turistički potencijali, kultura i tradicija Lijevče polja i Potkozarja.

Za večeras je planirana prezentacija albuma “Građanska Gradiška” u  Skupštini grada Beograda.

Share With:
Open

close button