U okviru „Dana Gradiške u Beogradu“ predstavljena gastronomska, turistička i kulturna ponuda Lijevče polja i Potkozarja

Manifestacija „Dani Gradiške u Beogradu“, čiji je cilj jačanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta između Republike Srpske i Srbije, odnosno grada Gradiške i beogradske opštine Palilula, otvorena je sinoć u Beogradu, uz prezentaciju gastronomske, turističke i kulturne ponude Lijevče polja i Potkozarja.

Manifestaciju su u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ svečano otvorili gradonačlenik Gradiške Zoran Adžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović.

Gradonačelnik Adžić je rekao da je Gradiška krajem 19.  i početkom 20. vijeka nosila naziv “Mali Beograd” i dodao da se “Dani Gradiške u Beogradu” održavaju kako bi se zahvalili porodicama koje su nekad pronosile ime Gradiške, a čiji potomci danas žive u Beogradu. On je istakao da se treba zahvaliti i onima koji su porijeklom iz Gradiške , a žive i rade u Beogradu koji su ugledni društveni, politički, kulturni i sportski radnici koji promovišu Gradišku.

Adžić je naglasio da su se Gradiška i Palilula, kada su počeli saradnju, vodili Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije. On je zahvalio vlastima Srbije, Vladi i predsjedniku Aleksandru Vučiću za donaciju od 750.000 evra za kapitalne investicije, Dom kulture u Novoj Topoli i novi vrtić u Gradišci.

“Republika Srpska će uvjek biti sigurna dok je Srbija stabilna” rekao je Adžić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da se ovim projektom Gradiška približila Beogradu. On je naglasio da je ranije dogovoreno da Grad Gradiška i Opština Palilula potpišu sporazum o međusobnoj saradnji koji će podrazumjevati razmjenu kulturnog programa i podsticaj privredne aktivnosti.

Cicović je naveo da će Predstavništvo Republike Srpske ovaj model saradnje Gradiške i Palilule nastaviti da realizuje i sa drugim sredinama Srpske i Srbije.

Zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović rekao je da će Opština Palilula nastaviti da unapređuje saradnju sa Gradiškom kroz sportske, kulturne i druge aktivnosti i truditi se da ova veza bude još jača i u skorije vrijeme najavio potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji.

Paunović je naglasio da na teritoriji opštine Palilula živi veliki broj stanovnika iz Gradiške i Republike Srpske i dodao da je to još jedan razlog saradnje sa Gradiškom.

Na otvaranju manifestacije „Dani Gradiške u Beogradu“, večeras je nastupila ženska pjevačka grupa „Perla“ koja se predstavila izvornim pjesama sa područja Gradiške, a posjetioci su mogli da uživaju u gastronomskoj ponudi Gradiške, izložbi slika „15 godina rada Gradiške kolonije” i grafika “Gradiška nekad i sad” autora Borislava Šokčevića, kao i predstava „Ljubav“ Gradskog pozorišta.

Predsjednik Matice srpske, Miodrag Maticki ovom prilikom uručio je Povelju Vukove zadužbine dr Borislavu Škočeviću koju je primio njegov sin Mladen Šokčević.

U okviru manifestacije “Dani Gradiške u Beogradu” danas je u Knez Mihailovoj ulici održana multimedijalna promocija Gradiške kojom je predstavljena istorija Gradiške, turistički potencijali, kultura i tradicija Lijevče polja i Potkozarja.

Za večeras je planirana prezentacija albuma „Građanska Gradiška“ u  Skupštini grada Beograda.

Share With: