U Novom Sadu prvi put izložba genetskih potencijala autohtonih rasa stoke

Na Međunarodom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će početi u subotu, 11. maja, u okviru Izložbe stoke prvi put će biti organizovano predstavljanje genetskih potencijala autohtonih rasa, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Mehanizacija 1

On je istakao da će, poslije više od 20 godina, na Sajmu biti održano 17 kolektivnih izložbi i dodao da će u srijedu, 15. maja prvi put biti održan Dan voćara. Cvetković je naglasio da će izložba poljoprivredne mehanizacije biće organizovana na čak 35.000 metara kvadratnih. U poklon-igri za posjetioce, sretnim dobitnicima obezbijeđena su dva traktora i sijačica.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu od 11. do 17. maja, nastupiće 1.518 firmi, institucija i organizacija iz 32 zemlje. Prvi put Sajam ima i zemlju partnera, i zemlju prijatelja, a to su Italija i Tunis.
Nacionalna izložba stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan je od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Posjetioci će imati priliku da vide najbolja grla stoke domaćih uzgajivača, kao i autohtonih rasa neophodnih za očuvanje biodiverziteta. Posjetioci će moći da vide više od 1.600 životinja.

FOTO: Mališa i Disko najveće atrakcije Sajma

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske rase, star 4 godine, sa 1710 kilograma. Vlasnik je Tomislav Jeremić, PG „Jeremić“, Salaš Crnobarski. a Mališa je tokom protekle godine dobio 150 kg.

Rezultat slika za ovan virtemberg rase

Ove godine žestoka je konkurencija među ovnovima i to virtemberg rase. Najteži je Sajamski, star 3 i po godine, sa 200 kilograma. Na Poljoprivredni sajam ga dovodi „Kusago“, Salaš Noćajski. U stopu ga prate Pavle, Živorada Živkovića  i Mića 4, Gorana Čolića iz Bogatića, teški oko 195 kilograma.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije oranizuje i finansira Izložbu organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porijekla i Srpski kvalitet i zanatskog piva. U hali 1a posjetiocima će biti ponuđeni domaći organski proizvodi, džemovi i sokovi, ajvar, jaja, brašna, tjestenine, meso, namazi, ulja, svježe voće i povrće, svježe i sušene gljive… Svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije u vezi sa organskom proizvodnjom.

Share With: