У Новој Градишци  24. Пољопривредно подузетничке идеје (ФОТО, ВИДЕО)

Савјетодавно изложбена манифестација 24. Пољопривредно подузетничке идеје које су окупиле око 100 излагача из Хрватске, БиХ , Србије и Мађарске одржава се данас и сутра у Новој Градишци.

Славко Сремац, директор 24. Пољопривредно подузетничких идеја, рекао је да је сајам окупио бројне излагаче, од произвођача вина, месних прерађевина, сира, меда, домаће зимнице до излагача прољопривредних  машина све са циљем да се помогне “обитељским пољопривредним господарствима” да представе своје производе.

Жељко Буразовић, прочелник за господарство и пољопривреду Бродско посавске жупаније нагласио је да је примарни циљ ове манифестације некада био помоћи ОПГ-овима да се развију док данас на тим сајмовима могу се наћи аутохтони домаћи производи са препознатљивим мирисом и укусом.

Град Нова Градишка је поздравио одржавање манифестације. Сара Шефер, градска вијећница истакла је да локални привредници и предузетници имају прилику размјенити идеје и иновације и касније то примјенити у свом пословању што је добро и за саму локалну  заједницу.

Манифестација је спој сајамских, изложбених, едукативних и стручних садржаја.

Зоран Џоић из “Димо пламен” Жупања на сајму је представио понуду сухомеснатих производа по којима је Славонија препознатљива. Према његовим ријечима овој грани пољопривреде пријети опасност свињске куге и наглашава да ће та болест остави посљедице на производњу што ће узроковати И повећање цијена производа.

Да би славонски кулен био љут неопходна је љута паприка. Синиша Зетовић из Луга у Барањи  бави се производњом зачинске паприке. Каже да су сајмови добродошли за ширење тржишта али да је све већа борба за производњу јер су све лошији временски услови. Зетовић подсјећа на овогодишњи лед који је уништио доста засада.

Са посљедицама које је иза себе оставио лед, борио се и Вјекослав Копљар који се бави узгојом бундева од чијих коштица производи брашно и уље. Он истиче да је у пољопривредној производњи данас неопходна прихрана биљака.

Уколико желите да прихрана буде еколошка у ОПГ-у Дроздек у понуди имају органско дјубриво. Далибор Дроздек уз помоћ калифорнијских глиста и коњског стајњака ствара природно гнојиво које оплемењује земљиште и плодовима враћа некадашњи сочнији укус којег смо лишени због прекомјерне употребе вјештачких дјубрива.

Данас у 18 часова на средишњем градском тргу у Новој Градишци биће  одржан  културно умјетнички програм „Снашо јесил’ сајмовала”, а сајам ће бити  настављен и сутра пријеподне.

 

Share With:
Open

close button