Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Novoj Gradišci održana Svetosavska akademija „Vo vijeki vjekov“

U Domu kulture u Novoj Gradišci sinoć je održana Svetosavska akademija „Vo vijeki vjekov“ , koja se već tradicionalno održava petu godinu za redom na poziv paroha novogradiškog Ognjena Tendžerića i u prisustvu vladike pakračko-slavonskog gospodina Jovana.

Autor Svetosavske akademije je  profesorica Radana Vila Stanišljević, a u programu su učestvovali gradiški Gradski mješoviti hor “Lira”, glumci Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović i Admir Mešić, vokalni solista Teodora Čikić i pijanist Dinko Blagojević.

Tendžerić je istakao da je Svetosavska akdemija u Novoj Gradišci prvi put održana  2006. godine.

„Početak je bio jako težak, zbog negodovanja od strane pojedinaca, međutim krenuli smo iz kapele, da bi smo za nekoliko godina došli bliže centru a zadnje dvije godine akademija se održava u domu kulture “, istakao je Tendžerić.

On je dodao da imaju potpunu podršku vlasti Nove Gradiške ali i naroda koji tamo živi, te nagalasio da su ovakve manifestacije veoma značajne za malobrojno srpsko stanovništvo, jer im to daje osjećaj da nisu zaboravljeni i da neko misli na njih.

Vladika pakračko-slavonski gospodin Jovan rekao je da ovakve akadmije pokazuju da je narod u Slavoniji duhovno živ i da veliki blagoslov predstavlja dolazak braće iz Republike Srpske.

On je istakao da  je ovo kulturni događaj na kojem su prisutni i ljudi drugih vjera i naroda kao i gradonačelnik Nove Gradiške, te da se radi o događaju koji može samo da nas raduje.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio se  gradonačeniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koji je na dostojanstven način uvažio srpski narod i Srpsku Pravoslavnu crkvu , te dodao da njegovo prisustvo Svetosavskoj akademiji  puno znači za srpski narod koji živi u Novoj Gradišci.

„Sa ponosom mogu reći da kao dva gradonačelnika  imamo izuzetnu saradnju i trudimo se da tu saradnju napravimo i u privrednom smislu“, istakao je Adžić.

On je dodao da Gradska uprava izdvaja značajna sredstava za društveni i kulturni razvoj, te da će uvijek pomoći srpskom narodu koji živi u zapadnoj Slavoniji.

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić rekao je da ima odlične odnose sa gradonačenikom Zoranom Adžićem, te da imaju dogovor da poboljšaju i privrednu saradnju.

„Zadovoljan sam današnjim programom, došli ste ovdje u najboljoj postavi i ostavili ste dubok trag“ ,istakao je Grgić.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Drgana Ilić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Ognjen Žmirić i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Slavko Dunjić.

Share With: