У недјељу почиње Божићни пост

Божићни пост за православне вјернике почиње у недјељу 28. новембра. Пост траје шест недјеља и представља припрему за најрадоснији хришћански празник – рођење Господа Исуса Христа – Божић, којег православни вјерници прослављају 7. јануара.

Архијерејски намјесник градишки протојереј стафрофор Гојко Слијепчевић рекао је да се током поста вјерници требају уздржавати од мрсне хране, али и лоших мисли и дијела.

„Кроз пост се вјерници духовно надограђују и припремају за причешће и велике празнике који су пред нама“, истиче  Слијепчевић и додаје да се пост се састоји од тјелесне и духовне димензије.

Он наглашава да вјерници требају да контролишу себе и своје ријечи.

„Човјек у свом срцу треба да има пуно љубави, јер нас то приближава Богу, од кога смо постали. У вријеме поста треба да праштамо једни другима“, нагласио је Слијепчевић.

Хришћански пост уведен је по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завјету, дао заповијест Јеврејима да посте, јер ће и његови ученици постити.

Током Божићног поста употреба уља дозвољена је свим данима, осим сриједом и петком, када се једе храна спремљена на води. Уље и рибу не треба конзумирати ни у посљедњој седмици пред Божић, која подразумијева строжи пост, искључиво на води.

“Свим вјерницима желим срећан и благословен пост. Да се кроз њега оснажимо, како би могли схватити смисао нашег живота на земљи. И да у здрављу и весељу дочекамо Божић”, поручио је архијерејски намјесник градишки Гојко Слијепчевић.

Д. Јанковић

Share With: