У недјељу манифестација „Идеш ли, роде?“ (ВИДЕО)

Књижевна манифестација „Идеш ли, роде?“ која се одржава поводом дана вјенчања Милке и Петра Кочића биће одржана у недјељу, 18. септембра, код старе цркве Светог оца Николаја у Романовцима.

У 9 часова биће служена света лутургија.

На манифестацији „Идеш ли, роде“ која ће почети у 10 часова биће додијељене награде „Кочићеве тканице“ за најбоље радове основаца на овогодишњем литерарном конкурсу.

Предсједник стручног жирија, магистар Дарио Гвозден рекао је да су и ове године на конкурс пристигли различити радови ученика основних школа са подручја Градишке и основних школа из Републике Српске које носе име Петра Кочића и на одређени начин говоре о његовом животу и дјелу.

„Овакве манифестације доприносе очувању националног идентитета, ширењу писмености, љубави према књижевности и читању и добра су прилика за ученике основце да покажу свој таленат“, рекао је Гвозден.

Помоћник директора Основне школе „Петар Кочић“ Јелена Маринковић навела је да школа од 2005. године организује ову манифестацију.

„Ово је осамнаеста по реду манифестација коју реализујемо поводом 18. септембра 1904. године, дана вјенчања Милке и Петра Кочића, под покровитељством Градске управе и у сарадњи са Мјесном заједницом Романовци и Романовачко- машићком српском православном црквеном општином“, рекла је Маринковић.

У културно- умјетничком дијелу програма наступиће ученици Основне школе „Петар Кочић“ и школски оркестар, КУД „Петар Кочић“ из Нове Тополе, КУД „Славко Мандић“ Лакташи, секција Бакинци и ученици Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“ Градишка, а предвиђено је и обраћање завичајног писца Жељка Галоње.

С.С.Ц.

Share With: