U nedjelju, 16. juna obilježavanje 27. godišnjice osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske

Dvadestsedma godišnjica osnivanja Lake pješadijske brigade Gradiška i 19. Pješadijske brigade Srbobranske, biće obilježena u nedjelju,16. juna.

Sveta liturgija i parastos poginulim borcima biće služeni u 9 časova i 30 minuta u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, dok će u 11 časova i 30 minuta biti služen  pomen i položeni vijenci na Centralno spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Spomen parku u Gradišci.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradskoj upravi Gradiška, Radomir Pjanić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške“, istakao je da su Laka pješadijska brigada Gradiška i 19.Pješadijska brigada Srbobranska brigade za ponos, ne samo pripadnicima brigada već i cjelokupnom stanovništvu Gradiške.

„Ove brigade formirane su na samom početku rata.Gradiška brigada je na samom početku brojala oko 1500 boraca, da bi na kraju ratu u sastavu brigade bilo oko 5 000 boraca“, rekao je Pjanić. Prva laka pješadijska brigada Gradiška  učestvovala je u proboju Koridora, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske i branila je više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi. U ratnim dejstvima poginulo je 120 boraca, a 347 je ranjeno.

Pjanić je istakao da je 19.Pješadijska brigada Srbobranska branila  južne granice Republike Srpske, prilikom osnivanja u svom sastavu imala je 282 borca, da bi kasnije brojala od 3 500 do 5 000 boraca. Za stvaranje Republike Srpske svoje živote dao je 291 pripadnik ove brigade, a ranjeno ih je više od 900.

Pjanić je naglasio da Gradiška daje poseban značaj obilježavanju datuma koji su važni za našu istoriju i dodao da se ti značajni datumi obilježavaju svake godine.

Osim toga, u saradnji sa Boračkom organizacijom Gradiška i Sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služe se pomeni i odaje počast poginulim borcima u 33 Mjesne zajednice na području Gradiške.

Share With: