U manastiru Osovica sutra proslava Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Milan Radojčić rekao je da je obilježavanje Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka izuzetno važan događaj, prije svega zbog sjećanja na ono što je Vojska uradila na putu očuvanja Srpske.

„Vojska Srpske je časno, dostojanstveno izvršila zadatak koji je pred nju stavljen. Mi kao učesnici tih događaja moramo raditi na tome da prenesemo na mlađe generacije šta je bila Vojska Srpske i da to sjećanje ne izblijedi, te da kao jedan od najznačajnijih događaja ostane uvijek i obilježavanje krsne slave“, rekao je Radojčić Srni. 

Prema njegovim riječima, Treći pješadijski puk i ove godine organizuje obilježavanje Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka, što je i u skladu sa zadatkom puka koji njeguje i baštini tradiciju Vojske Srpske. 

U manastiru Osovica u opštini Srbac sutra će biti proslavljen Vidovdan – krsna slave Vojske Republike Srpske i ovog puka. 

U 10.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a potom parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, a u 11.30 časova predviđene su izjave za novinare, saopšteno je iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. 

Slavski obred predviđen je za 12.00 časova, a u 12.30 časova kulturno-umjetnički program. 

Planirano je da ovogodišnjoj proslavi Vidovdana prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojne druge zvanice i gosti. 

Narodna skupština Srpske Republike BiH 12. maja 1992. godine, radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH, donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. 

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je više od 210.000 boraca, a za odbranu Srpske život su dala 23.184 borca. 

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježava 12. maj.

Share With: