Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Lijevče polju dobri prinosi i kvalitet žita

Na području Lijevča polja ratari privode kraju žetvu, a prinosi su bolji u odnosu na prošlu godinu.

Viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi  Područna  jedinica Gradiška Nenad Erceg rekao je da je na području Gradiške, Laktaša i Srpca pšenicom bilo zasijano 8.600 hektara, raži 30 hektara, ječma 2.400, tritikala 300, ozime zobi 600 i uljane repice 700 hektara.

„Sva strna žita su imala zadovoljavajući prinos ove godine u odnosu na prošlu, čemu je doprinijela bolja vegetacija, odnosno dosta padavina krajem aprila, u maju i junu“, rekao je Erceg, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

On je naveo da su na području Gradiške, Laktaša i Srpca prosječni prinosi bili oko 6 tona pšenice i tritikala po hektaru, ječma 5,5 tona, zobi, ozime jari  i raži do 4 tone, što su sve veći prinosi nego prošle godine.

„Mnogo manji prinos, u odnosu na prošlu godinu, bio je kod uljane repice i kretao se oko 2,2 tone po hektaru“, dodao je Erceg.

On je naveo da je otkupna cijena pšenice, zobi i raži oko 30 feninga po kilogramu, ječma i tritikala do 29 feniga, a uljane repice oko 65 feninga po kilogramu, te dodao da su to trenutne cijene i da se mjenjaju u odnosu na potražnju na tržištu.

Share With: