Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

U kovid odjeljenjima Bolnice Gradiška smještena 44 pacijenta

Bolnica Gradiška nakon treće reorganizacije rada, koja je još toku, respolaže sa više od 60 mjesta za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od kovida, a trenutno ih se 44 liječi u ovoj ustanovi, rekao je direktor gradiške Bolnice Rajko Dodik, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

On je dodao da je reorganizacija odjeljenja Bolnice rađena po instrukcijama i u dogovoru sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, koji je novu reorganizaciju rada najavio u nedjelju.

Dodik je istakao da je Bolnica Gradiška već ranije izvršila reorganizaciju grudnog odjela u kovid odjeljenje sa kapaitetom od 24 kreveta, te drugu reorganizaciju gdje je obezbjeđeno 10 kreveta u kovid odjeljenju intenzivne njege za liječenje zareženih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

„Pošto su kapaciteti ovih odjeljenja popunjeni u toku je treća reorganizacija. Planirano je izmještanje, odnosno gašenje odjela psihijatrije gdje će biti moguće smjestiti 17 pacijenata koji zahtjevaju liječenje od kovida, a izmjestili smo i neuoropisihijatriju gdje smo dobili još 12 mjesta za pacijente kojima je određena izolacija“, pojasnio je Dodik.

On je naveo da je trenutno sa 24 pacijenta popunjeno kovid odjeljenje na grudnom odjelu, te da je po 10 pacijentata smješteno u kovid odjeljenju intenzivne njege i odjeljenju kovid izolacije.

Dodik je dodao da je među 10 pacijenata sa težom kliničkom slikom na kovid odjeljenju intenzivne njege, njih sedam na respiratoru.

On je rekao da Bolnica Gradiška na početku epidemije nije imala nijedan respirator za liječenje pacijenata oboljelih od kovida, a da sada za te potrebe ima 14 respiratora, što je dovoljan broj.

Dodik je naglasio da je trenutno veliki problem i organizacija rada u Bolnici, jer je čak 50 zdravstvenih radnika odsutno zbog bolovanja, izolacije i drugih razloga, od čega je 17 zaraženo virusom korona.

„Važno je da nijedan od zaraženih radnika nije teško obolio. Taj broj zareženih i odstutnih radnika je ipak veliki za našu ustanovu i to otežava rad, ali smo se uspjeli preraspodjeliti“, dodao je Dodik.

On je rekao da Bolnica, osim pacijenata oboljelih od kovida, sada radi samo hitni hirurški program, ali da ambulante normalno rade.

Dodik je podsjetio da je u gradiškoj Bolnici i dalje u toku rekonstrukcija, da je završena prva faza koja je podrazumjevala dogradnju kapaciteta, a da je trenutno u toku druga faza u kojoj je planirana rekonstrukcija sistema grijanja, zamjena stolarije i postavljanje izolacije fasade.

„Radovi na rekonstrukciju grijanja su obustavljeni zbog situacije vezane za epidemiju i biće nastavljeni nakon sezone grijanja, a radovi na postavljenju nove stolarije i izolacije fasade bi trebali da budu završeni u narednih 15 dana“, dodao je Dodik.

Share With:
Open

close button