У Градишци промовисана „Даница“ за 2023. годину (ВИДЕО)

У организацији Огранка Вукове задужбине у Градишци, синоћ је у Културном центру Градишка одржана промоција илустрованог календара „Даница“ за 2023. годину.

Ријеч је о јубиларном, тридесетом издању Вукове задужбине Београд, док се у Градишци представља по двадесет трећи пут. Предсједник Огранка Вукове задужбине у Градишци Сњежана Миљковић рекла је да су поносни на број пренумераната, по чему је Градишка прва у Републици Српској.“Укупан број пренумераната је 74, а поред појединаца и велики број установа жели да има „Даницу“ у својој библиотеци“, истакла је Миљковићева.

Један од оснивача Вукове задужбине у Градишци, професорица Радана Вила Станишљевић навела је да промоцију „Данице“ доживљава као културни догађај и свечаност за град.“Сматрам да је долазак Данице у Градишку и формирање Огранка и оно што је урадио доктор Борислав Шокчевић и како је то касније живјело и како данас живи, захваљујући другима који се баве представљањем Вукове „Данице“, велика свечаност за све нас“, истакла је Вила Станишљевић.

У оквиру пригодног културно-умјетничког програма представљена је и књига „Кључ од Косова“, проф. др Бошка Сувајџића, предсједника Скупштине Вукове задужбине Београд. „ Кључ од Косова је једна интегрална књига која би требало да промишља питање косовске епске легенде кроз векове, од године Косовског боја, преко оскудних историјских извора, затим једне традицијске матрице, све до једне вертикале књижевне и културолошке која сеже до наших дана, ових немирних и метежних година којима смо сведоци“, рекао је Сувајџић.

Међу корицама“Данице“, као и до сада, налази се све оно што се у години издања дешавало на пољу књижевности, историје, српког језика и писма.

С.Видовић

Share With: