У Градишци премијерно приказан документарни серијал „Српска варош“

Документарни серијал „Српска варош“, аутора Милана Пилиповића, који говори о значајним личностима и српској интелигенцији Градишке са краја 19. и почетка 20. вијека, приказан је вечерас премијерно у градишком Културном центру.

Документарни филм „Српска варош“ снимљен је у три епизоде, у којима познати градишки глумац Златан Видовић са саговорницима у Градишци, Београду и Бањалуци разговара о догађајима и људима из периода пред, за вријеме и након Првог свјетског рата и  улози градишких породица и српске интелектуалне елите у борби за слободу и напредак свог националног корпуса.

Редитељ филма Бошко Крљаш исткао је да је снимању серијала „Српска варош“ претходио истраживачки процес који је подразумијевао проучавање архивске грађе и литературе и разговор са људима који знају нешто више о историјском периоду о коме филм говори.

Крљаш је истакао да је српска интелектуална елита у Градишци у том времену гајила идеју да један град не чини само његова инфраструктура него и људи који су најбољи амбасадори свог града.

„Актуелна је била и мисао да култура једаног града има само смисао када има везу са другим културним срединама, а у том времену људи из Градишке су своје идеје преносили и на Београд, али и на неке европске центре“, нагласио је Крљаш.

Крљаш је додао да је било задовљство радити овакав документарни филм са тимом који су чинили аутор Милан Пилиповић, директор фотографије Зоран Пилиповић, монтажер Горан Пузић и продуцент Бојан Вујиновић.

Вујиновић је навео да је пројекта „Српска варош“ био да се кроз документарни филм, као форму која је прихватљива широј публици а посебно млађим генерацијама, оживи сјећање на старо језгро града које је смјештено уз православни храм Покрова Пресвете Богородице и значајне српске породице у Градишци као што су Чубриловићи, Суботићи, Видовићи, Малићи и други.

Премијери документарног серијала „Српска варош“, међу бројним публиком, присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојчић, помоћник министра за културу Тања Ђаковић и градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Аџић је истакао да је снимање документарног филма „Српска варош“ само дио настојања Градске управе да укаже на значајне људе и догађаје кроз историју Градишке.

„Наше је опредјељење да кроз пројекат изградње меморијалног центра у Соколском дому укажемо и на трагедију српског народа у Градишци током ратова у 20. вијеку, на све жртве за слободу“, нагласио је Аџић.

ТВ премијера „Српска варош“ биће у програму Радио-телевизије Републике Српске сутра, 3. фебруара у 21.10 часова, а у програму Радио-телевизије Градишка у суботу, 4. фебруара у 16.30 и 20.30, те у недјељу, 5. фебруара у 20.30 часова.

М.Малешевић

Share With: