У Градишци представљена монографија „Дуго Поље Србац у ријечи и слици“ и легат професора др Родољуба Ољаче (ВИДЕО)

Монографија „Дуго Поље Србац у ријечи и слици“, професора Родољуба Ољаче представљена је синоћ у Народној библиотеци у Градишци.

Иако се ради о малом селу у којем живи нешто више од 200 становника, Дуго Поље код Српца је протеклих деценија изњедрило 36 високообразованих од чега је седам магистара и три доктора наука.

Њихове животне приче и друга свједочанства о минулим временима описана су у поменутој монографији у којој читаоци имају прилику да се детаљно упознају са свим што је везано за ово мјесто. Посебне цјелине чине и поглавља посвећена родословима мјештана и знаменитим личностима која датирају уназад 200 година. Ољача, који је радио на Универзитету у Бањалуци, истакао је да село Дуго Поље није имало своје школе, гробља и кафане, али се зато може поносити вриједним, поштеним и образованим људима.

На промоцији је представљен и легат професора др Родољуба Ољаче који према има око 70 књига, међу којима је 10 ауторских док остале наслове чине вриједне књиге са посветом.

Библиотекар Народне библиотеке Градиша Милена Грбић рекла је да легат професора др Родољуба Ољаче четврти легат Библиотеке и подсјетила да су читаоцима на располагању легати породице Чубриловић,  Цвјетка Буловића, легат књижевника Панте Стевића као и фонд књига, Миле Баврлића и Радане Виле Станишљевић.

С.Видовић

 

Share With: