У Градишци обиљежен Европски дан без аутомобила (ФОТО, ВИДЕО)

У Градишци је  организована манифестација “У град без аутомобила”. Тим поводом за саобраћај је био затворен дио Видовданске улице на којем су одржане спортске и забавне активности. У програму који је такође приређен и у Градском парку, те испред Културног центра  учествовали градишки основци и дјеца предшколског узраста.

Школа спорта „Каспер“ Бања Лука била је задужена за полигоне као и друге забавне садржаје. Кажу да пропагирају да дјеца почну са организованим тренингом од четврте године.

Манифестацију Дан беза аутомобила подржао је и Пењачки клуб „Соло“ из Бањалуке.  Предсједник Дамир Мисија каже да је интересовање велико за њихов садржај и најавио је да ће у Градишци бити основан Пењачки клуб „Вертикал“.

Дан без аутомобила обиљежава се у склопу “ Европска седмица мобилности“ која има за циљ разматрање конкретних рјешења за изазове као што су: загађење ваздуха, буке, саобраћајне гужве и здравствени проблеми проузроковани емисијама штетних гасова.

Покровитељ манифестације Дан без аутомобила је Градска управа града Градишка која од 2002. године обиљежава овај датум.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да желе промовисати здраву животну средину и заштиту животне средине.

„Настојимо да едукујемо дјецу шта значи кретање и да промовишемо здрав живот и да ужи центра града буде само за шетњу“ додао је Аџић.

У оквиру Европске седмице мобилности која се обиљежава од 16. до 22. септембра, у Градишци је приказан Кратки филм о бициклизму, а на више локација  приређена је манифестација Креативни кутак и дјеца у саобраћају.

Н.М.

Share With: