Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci za sada nema sumnji na korona virus

Načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac potvrdila je da za sada u Gradišci nema nijedno oboljelo niti sumnjivo lice na korona virus niti ima osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadzor.

Tepavac je apelovala na građane da ne stavaraju paniku, da se ponašaju i žive normalno i naglasila da će ukoliko bude potvrđenih slučajeva biti preduzete strožije mjere.

Ona je podsjetila da u Republici Srpskoj za sada nema lica kod kojih je potvrđena infekcija izazvana novim korona virusom, ali da se određeni broj lica u Srpskoj nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

“Svi građani koji dolaze iz područja zahvaćenih korona virusom, a nemaju simptome infekcija respiratornih puteva treba telefonskim putem da se jave u Higijensko-epidemiološku službu  svakim radnim danom i subotom od 7 do 14:30 h, a  nakon tog vremena porodičnom ljekaru ili u Službu hitne pomoći gdje će dobiti daljnja uputstva”, rekla je Tepavac i navela da Dom zdravlja Gradiška aktivnosti sprovodi u skladu sa uputstvima Institute za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ona je navela da je za lica koja imaju povišenu temperaturu, grlobolju, kašalj i otežano disanje najbolje da se telefonom jave porodičnom ljekaru ili u Službu hitne pomoći da bi pacijent bio dočekan, dobio masku i bio sproveden u posebnu prostoriju na pregled  kako bi mogućnost širenja infekcije bila svedena na minimum.

Tepavac je navela da su se u Higijensko epidemiološku službu u Gradišci javljali pacijenti koji su putovali, da su zdravi i da  su dobili uputstva kako da se ponašaju.

Ona je rekla da se putovanja u ovom periodu ne preporučuju jer je korona virus identifikovan u velikom broju zemalja.

Tepavac je podsjetila da su u Gradišci zabilježena dva slučaja virusnog meningitisa i da poslije toga nije bilo novih slučajeva, te da je došlo do blagog smanjivanja respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu .

Ona je naglasila da je i dalje važno voditi računa o higijeni i sprovoditi opšte preventivne mjere.

Share With: