У Градишци сутра почиње вакцинација против грипа

У Дому здравља Градишка у четвртак 2. новембра почиње вакцинација против сезонског грипа. За ову сезону набављене су бесплатне и комерцијалне вакцина.

Директор Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је цијена комерцијална вакцине ове године 28 КМ. Такође је истакла да  бесплатну вакцину као и сваке године могу добити одређене категорије становништва, а то су пацијенти на хемодијализи, пацијенти који болују од шећерне болести- инсулин овисни, они који су имали кардио хируршке интервенције на срцу, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа као и здрaвствени радници који раде на инфективним клиникама и на одјељењима интензивне његе.

Вакцинација ће бити обављана у свим амбулантама породичне медицине у граду као и у амбулантама Турјак, Јурковица, Горњи Подградци, Ламинци, Дубраве, Нова Топола и Орахова. Сви пацијенти који имају право на бесплатну вакцину против грипа треба да се јаве свом породичном доктору.

Докторица Тепавац је рекла да посљедњих година  влада велика заинтересованост грађана за вакцинацију против сезонског грипа, те очекују да ће и ове године бити тако. Она се овим путем осврнула и на појаву велико кашља у Хрватској, заразне болести  респираторног система, те апеловала на родитеље да на вријеме вакцинишу своју дјецу. У Републици Српској примјењује се петовалента вакцина која пружа заштиту од: великог кашља, дифтерије, тетануса, дјечије парализе и против Haemophius influenzae.

Тепавац је такође истакла да је  вакцинација најефикаснија превентивна мјера.

Н.М.

Share With: