Top lista

Top lista za 29.01.2022.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci sutra okrugli sto o poljoprivrednim zadrugama

Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave Gradiška i gradiško Udruženje povrtara organizovaće sutra, u sali za sjednice Skupštine grada u 10 časova, okrugli sto o pokretanju inicijative za osnivanje poljoprivredene zadruge.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Goran Mirjanić rekao je da na području Gradiške postoji nekoliko zadruga specijalizovanih za različite grane poljoprivrede, ali da one ili ne funkcionušu, imaju poteškoće u radu ili se nisu snašle u tranutnim tržišnim okolnostima.

„Želja Gradske uprave je da, na savremenim principima koji su regulisani Zakonom o zadrugama Republike Srpske, pokuša da okupi određen broj poljoprivrednih proizvođača i ukaže im na prednosti zadružnog organizovanja u tržišnim okolnostima“, rekao je Mirjanić, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

On je naveo da će u radu okruglog stola učestvovati Gordana Rokvić, profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta i savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, predstavnici uspješne poljoprivredne zadruge „Agro Japra“ iz Donjih Agića, Milovan Antonić i Peter Ninić, te Bojan Ćikić, predstavnik poljoprivrednog klastera Gradiška, Laktaši, Srbac.

„Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj je analizom određenih parametara došlo do zaključka da je Udruženje povrtara grupacija koja je najviše iskazala interes da se u narednom periodu odrganizuje u okviru zadruge. Došli smo do pet poljoprivrednih proizvođaća koji su spremni da ulože svoj vlastiti kapital u osnivanje zadruge i za početak još 15 kooperanata, koji će biti samo članovi te povrtarske zadruge, a plan je da ona profunkcioniše do pojave prvih povrtarskih proizvoda sljedeće sezone“, istakao je Mirjanić.

Prema Mirjanićevim riječima, najveća prednost zadružnog organizovanja poljoprivrednih proizvođača je sama činjenica da je zadruga pravno lice koje može lakše da obezbjedi svojim osnivačima i članovima da se prijave na javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava, kroz promociju može da obezbjedi prodaju proizvoda po što povoljnijim cijenama, te da po manjim cijenama nabavlja poljoprivrednu mehanizaciju i repromaterijal.

Mirjanić je u emisiji „Aktuelno“ govorio i o nacrtima programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, te Nacrtu Programa korištenja sredstava po osnovu naknada od poljoprivrednog zemljišta, za 2022. godinu, koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Skupštine grada Gradiška i upućeni u javnu raspravu.

M. Malešević

Share With: