U Gradišci se odigrava 6. Regionalni i 12. Republički turnir u golbalu

U sportskoj sali Osnovne škole „Mladen Stojanović“ u Vrbaškoj danas je počeo 6. Regionalni i 12. Republički turnir u golbalu u okviru „Gradiške jeseni 2019“.

Predsjednik Društva za sport i rekreaciju slijepih i slabovidnih „Svjetlost“ Gradiška, Dragan Subotić je rekao da na turniru učestvuje šest ekipa iz Gradiške, Banjaluke, Zvornika, Dervente, Prnjavora i Srpca.

„Cilj ovih turnira prvenstveno je druženje i razvijanje psiho-motoričkih i fizičkih sposobnosti kod slijepih ljudi te razmjena iskustava“ istakao je Subotić.

Subotić je dodao da  sportsko društvo pored ovog sporta organizuje i učestvuje na takmičenjima u šahu,kuglanju i pikadu.

Učesnik turniru iz Dervente Đorđo Nikolić, rekao je da svake godine učestvuje na turnirima, te da ima dobru saradnju sa ostalim sportskim društvima i da je zadovoljan organizacijom ovog turnira.

Golbal je autentična igra za slijepa lica ,igra se odvija na parketu. Igralište je u pravilu iste veličine kao odbojkaško, tj. 9 x 18 m. U golbalu se igra sa loptom težine 1,25 kg. U lopti se nalaze zvončići, koji kod kretanja lopte zvone. Jednu ekipu čine tri igrača/igračice: centar i dva krila. Igraju se dva poluvremena po 12 minuta. Svaka ekipa ima pravo na po tri tajm auta radi dogovora, a u trajanju po jedan minut. Pobjednik  je ekipa koja na kraju utakmice postigne više golova.

Rezultati i pobjednici turnira će biti proglašeni naknadno.

Share With: