U Gradišci protiv virusa korona vakcinisane 1.532 osobe

U Gradišci su do sada protiv virusa korona vakcinisane 1.532 osobe, od kojih je 889 primilo i drugu dozu vakcine, a na punktu u Kulturnom centru u toku je vakcinacija starijih od 65 godina, rekla je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Tapavčeva je istakla da su do sada vakcinisani zdravstveni radnici, lica u staračkim domovima i lica starija od 65 godina, navodeći da je u toku vakcinacija vakcinama „astra zeneka“, a da u narednim danima očekuju i ruske vakcine „sputnjik ve“.

Ona je rekla da je u ovom trenutku za vakcinaciju u Gradišci zainteresovano više od 5.000 lica starijih od 65 godina.

„Kada završimo vakcinaciju ovih lica, otvorićemo aplikaciju za prijavljivanje građana sa hroničnim bolestima i mlađih od 65 godina. Ogromna zainteresovanost građana Gradiške za vakcinaciju protiv virusa korona svakako ohrabruje sve ljude iz struke koji apeluju da se stanovništvo vakciniše“, navela je Tepavčeva.

Prema njenim riječima, epidemiološko stanje na području Gradiške je mnogo stabilnije u odnosu na prethodnih nekoliko sedmica, manje je pozitivnih na virus korona, a smanjen je i broj osoba koje se javljaju na preglede u respiratornu ambulantu Doma zdravlja.

„Trenutno je na virus korona na području Gradiške pozitivno 185 lica, a 213 je pod zdravstvenim nadzorom“, dodala je Tepavac.

Načelnik kovid odjeljenja gradiške Bolnice Branka Milošević rekla je da je posljednjih nekoliko dana smanjen broj hospitalizovanih pacijenata, navodeći da ih je trenutno ukupno 69 na liječenju u tri kovid odjeljenja i intenzivnoj njezi.

„Čini se i dalje da je ta brojka visoka, ali je situacija mnogo bolja kada se uzme za primjer da smo prije tri sedmice imali pune kapacitete sa 96 pacijenata. Sada svaki dana imamo veći broj otpusta nego prijema na bolničko liječenje, tako da i zdravstveni radnici sad mogu malo da odahnu i da se odmore“, istakla je Miloševićeva.

Ona je navela da je u prethodnim sedmicama bilo primjetno da je veliki broj hospitalizovanih pacijenata imao teške kliničke slike, te da se stanje pogoršavalo i zahtijevalo liječenje u intenzivnoj njezi.

„I dalje imamo određen broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ali je taj broj dosta manji“, dodala je Miloševićeva.

Slađani Tepavac i Branki Milošević u subotu, 24. aprila, povodom Dana grada Gradiška, uručene su zahvalnice za doprinos u liječenju stanovništva tokom pandemije virusa korona, a ista priznanja dodijeljena su Domu zdravlja i Bolnici Gradiška.

One su istakle da zasluge za ova priznjanja imaju sve njihove radne kolege, da im lično priznanja mnogo znače, ali i daju obavezu da i dalje predano rade.

M.Malešević

Share With: