Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci ozbiljna epidemiološka situacija

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić održali su danas pres konferenciju u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom na području Gradiške.

Gradonačelnik Adžić  je istakao da je u proteklom periodu na području Gradiške došlo do većeg broja zaraženih lica od virusa korona, te da je zdravstveni sistem veoma opterećen.

On se zahvalio medicinskim radnicima gradiških zdravstvenih ustanova na velikom trudu i energiji kojom liječe oboljele osobe od korona virusa.

Adžić je istakao da je u Gradišci , sa današnjim  danom, u izolaciji 519 osoba,  na virus korona su pozitivne 382 osobe, u Bolnici Gradiška je smješteno 83 lica, a do sada je umrlo 27 lica kod kojih je registrovan virus korona.

Adžić je naveo da se epidemiloška situacija u regionu pa tako i u Gradišci pogoršala zbog novog talasa virusa korona kojeg karakteriše više slučajeva sa težom kliničkom slikom.

“Želim da zamolim građane i privrednike grada Gradiške da se pridržavaju propisanih epidemiloških mjera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Republičkog i gradskog  štaba za vanredne situacije”naglasio je Adžić.

On je dodao da nošenje zaštitne maske, poštovanje distance i održavanje lične higijene predstavlja jedini način na koji možemo smanjiti broj oboljelih i životno ugroženih građana.

Adžić je naveo da je Gradska uprava uradila sve,pa čak više od svojih nadležnosti  kako bi zajedno sa Domom zdravlja i Bolnicom zaštitili zdravlje i živote građana.

“Materijalnu i finansijski podršku smo obezbjedili u iznosu koji je bio potreban ovim zdravstvenim ustanovama, kako bi se broj kreveta na kovid odjeljenju povećali”, zaključio je Adžić.

Adžić je dodao da je opredjeljenje direktora u sedam osnovnih škola i tri srednje škole u Gradišci da se nastava redovno održava od ponedjeljka, iako je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ostavilo prostor da direktori mogu odlučiti da li će se nastava odvijati redovno ili putem interneta.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić rekla je da je rad Doma zdravlja u Gradišci organizovan u četiri ambulante, tri u centru i jednoj u Novoj Topoli, te da sve rade od 7  do 20 časova i 30 minuta svih sedam dana u nedjelji,dok ostatak vremena pacijente Doma zdravlja preuzima Hitna medicinska pomoć.

Ona je istakla da se  PCR testiranje obavlja u ambulantama u centru grada svakim danom od 7 časova i 30 minuta  do 20 časova, dok kovid ambulanta u Novoj Topoli radi od 9 časova do 20 časova  i 30 minuta.

„Dobili smo preporuku da više ne radimo testiranje svih sooba koji se javljaju u respiratorne ambulatne, što znači da sa blagim simptomima nećemo tesitrati pacijenete, već samo sa težim kliničkim simptomima“, naglasila je Gluvić Čelić.

Ona je navela da je u Domu zdravlja na korona virus pozitivno osam zaposlenih lica, što nije veliki broj.

Gluvić Čelić je dodala da je u Gradišci trenutna epidemiološka situacija ozbiljna jer je u pitanju teža klinička slika koja zahtjeva veću ozbiljnost u pristupu.

Share With: