Top lista

Top lista za 08.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci organizovan prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja

U Gradišci je danas organizovan Prvi sajam obrazovanja i zapošljavanja grada Gradiška.

Na sajmu su predstavljene tri gradiške srednje škole: Gimnazija, Srednja stručna i tehnička škola i Tehnička škola Gradiška i šest privrednih subjekata iz oblasti metalske, drvoprerađivačke, tekstilne i prehrambene industrije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je rekao da sa ponosom može reći da je na prostoru Gradiške organizovan Prvi sajam zapošljavanja koji je prva manifestacija ovakvog tipa u Republici Srpskoj, ali i u regionu.

On je istakao da je cilj manifestacije bio da se završnim razredima osnovnih i srednjih škola prezentuje mogućnost izbora daljnjeg školovanja kao i mogućnosti zapošljavanja nakon srednje škole.

Adžić je naveo da su 2017. godine u Tehničkoj školi zajedno sa određenim brojem privrednih subjekata i UNDP-em napravili preteču sadašnjeg dualnog obrazovanja, gdje su željeli da uvežu potrebe Gradiške privrede sa mogućnostima školstva na području Gradiške kako bi zanimanja imala upotrebnu vrijednost.

On je istakao da će lokalna uprava i dalje ulagati u ovakve sajmove i da će nastojati da đacima približe u kom pravcu da se opredjele znajući da će nakon završetka škole moći dobiti zaposlenje.

„Gradska uprava se trudi da infrastrukturnim ulaganjem i ulaganjem u razvoj privrede omogući privrednu ekspanziju domaćih privrednih subjekata i inostranih partnera da realizuju svoje razvojne projekte s ciljem otvaranja novih radnih mjesta“, naveo je Adžić i podsjetio da u Agrozoni u Novoj Topoli ima 500 zaposlenih radnika kod 8 privrednih subjekata.

On je naglasio da će Gradska uprava i u narednom periodu odvajati značajna sredstva za podsticanje zapošljavanja, novih investicija i radnih mjesta.

Direktor Tehničke škole Vlado Tomić je rekao da je ova škola prije četiri godine uvela praksu da najbolje učenike u trećem stepena šalje na plaćenu praksu u dogovoru sa privrednim subjektima, što je bila dobra preporuka i što je stimulisalo i drugu djecu da traže takav vid prakse.

„Zadnje tri godine nemamo problema sa upisom, uvođenjem novih zanimanja tehničar informacionih tehnologija u elektrostruku i tehničara CNC tehnologija u mašinsku struku konkuriše dovoljan broj učenika već u prvom upisnom roku“, istakao je Tomić.

On je dodao da je povećan interes učenika u trećem stepenu za upis deficitarnih zanimanja kao što su varioci i tapetari kojima će kroz dualni sistem obrazovanja biti obezbjeđena kvalitetnija praksa.

Direktor gradiške Gimnazije Snežana Kočić navela je da je sajam dobrodošao da predstave Gimnaziju koja je najstarija srednja škola u Gradišci osnovana 1921. godine.

Ona je navela da iduće školske godine planiraju upisa učenike u tri smijera: opšti, društveno jezički i računarsko informatički smjer.

Direktor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Darko Golić, rekao je da su anketiranjem učenika devetih razreda osnovnih škola dobila povratnu informaciju da je velika zainteresovanost upisa u njihovu školu i dodao da je proteklih godina najviše interesovanje bila za zanimanje medicinski tehničar.

On je naglasio da je sajam odlična prilika da se srednje škole i privredni subjekti predstave na najbolji način učenicima završnih razreda učenika osnovnih i srednjih škola.

Petar Ninić iz kompanije Rapić rekao je da su se odlučili da podrže ovaj skup čiji je cilj spajanje ponude i potražnje radne snage.

On je naveo da je ovaj sajam specifičan jer pored privrednog posjeduje i segment obrazovanja.

„Nas nekoliko firmi imalo je priliku da se predstavi budućim naraštajima u nadi da će dio mladih ljudi sutra zaposlenje naći u lokalnim firmama u svom gradu“, rekao je Ninić i dodao da će kompanija Rapić uvijek biti raspoložena za saradnju sa domaćim stručnjacima i radnom snagom u svim segmentima poslovanja.

Krešimir Bodrožić iz preduzeća Tikt manufaktura Gradiška rekao je da su pokušali predstaviti kompaniju kao moguće perspektivno radno mjesto za mlade ljude iz regiona.

„Sada imamo 20 učenika na prasksi, a dio njih će nakon prakse nastaviti da radi u firmi. Među 80 zaposlenih radnika prosječna starost je 30 godina, što je mlad koletkiv“, rekao je Bodrožić i podsjetio da kompanija postoji 15 godina, a bavi se CNC obradom za mašinsku i automobilsku industriju.

On je naglasio da je njihov cilj da stvore što više kadra koji želi da radi i koji odgovara potrebama kompanije.

Mihaela Mandić učenica je trećeg razreda Teničke škole zanimanje tehničar CNC tehnologija. Upisala je zanimanje za koje smatra da je perspektivno i  planira da se zaposli u kompaniji Tikt manufaktura.

Prvi sajam obrazovanja i zapošljava u Gradišci organizovala je Gradska uprava u saradnji sa obrazovnim ustanovama i privrednim subjektima.

Share With: