U Gradišci održan radni sastanak grupe Štaba za vanredne situacije

Na radnom sastanku grupe Štaba za  vanredne situacije Gradiška održanom danas, određene su preventivne mjere za smanjenje mogućih šteta vezanih za najavljene obilne kišne padavine i mogućnost pojave većih količina površinskih i podzemnih voda.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević rekao je da će već danas u Lužanima sanirati tri „žablja“ poklopca dok će u MZ Kočićevo obaviti određene popravke na kanalu Ljevčanica  kako ne bi došlo do procjeđivanja nasipa. Prema njegovim riječima na području Gradiške u utorak, 14.maja, prognozirana količina padavina iznosi 120 litara kiše po metru kvadratnom.On je preporučio građanima da na vrijeme  preduzmu sve aktivnosti u skladu sa mogućnostima, kako bi bile izbjegnute štete većih razmjera.

Direktor preduzeća „Vodovod“ Gradiška Sandro Zeničanin istakao je da je ovo preduzeće angažovalo sva materijalo-tehnička sredstva i dodao da su svi pumpni kapaciteti u funkciji. Zeničanin je podsjetio građane koji imaju podrumske prostorije i koji nisu riješili sistem odvodnje plavnih voda iz podruma da na vrijeme evakuišu vrijedne stvari iz tih prostorija.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove grada Gradiška Branislav Savić rekao je da je cilj današnjeg sastanka, koji je uslijedio nakon jučerašnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije grada Gradiška, da se preduzmu sve neophodne mjere za zaštitu stanovništva i materijalnih dobara zbog najavljenih kišnih padavina. Govoreći o kanalskoj mreži, Savić je naglasio da su glavni  kanali za odvodnju na području grada u  funkciji kao i crpne stanice prema kojima gravitiraju pomenuti kanali.

Odsjek Civilne zaštite Gradiška ranije je izdao obavještenje građanima u vezi sa pomenutom situacijom.Za sve dodatne informacije građani mogu kontaktirati Odsjek Civilne zaštite grada Gradiška, na telefon 051/814-753, a od ponedjeljka,13.maja, na raspolaganju će biti i besplatan broj telefona 121.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je jutros je iznosio 460 cm.

Share With: