Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gradišci obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina

Direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović istakao je danas da je Međunarodni dan borbe protiv mina – 4. april dan kada treba odati počast poginulim deminerima, ali i svim civilima koji su smrtno stradali od mina.

„Takođe, treba da zahvalimo i kolegama koji godinama posvećeno rade na deminiranju u Republici Srpskoj i BIH“, rekao je Novitović novinarima u Gradišci, gdje je organizovan taktičko-tehnički zbor, uručene plakete deminerima i pripadnicima Civilne zaštite Srpske, te u saradnji sa Crvenim krstom Gradiške održana kratka vježba izvlačenja povrijeđenog iz minskog polja.

On je naveo da su ovom obilježavanju prisustvovali predstavnici Centra za uklanjanje mina BiH i uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH, koji imaju obavezu da se izbore za poboljšanje statusa svih deminera.

„Pred nama je zadatak da u narednih pet do 10 godina obezbjedimo da prostor Republike Srpske i BiH bude bez mina i siguran za sve ativnosti njenih građana. Više puta su ti rokovi odlagani i dobili smo saglasnost da to bude 2027. godina, ali je naš prioritet da i svi demineri budu zdravi i dočekaju da ovaj prostor bude bez mina, pa makar to bilo i do 2030. godine“, naglasio je Novitović.

Direktor Centra za uklanjanje mina /BHMAK/ Saša Obradović čestitao je svim deminerima u BiH na postignutim rezultatima, navodeći da je od 1996. godine u BiH deminirano više od 3.450 kvadaratnih kilometara prostora, a da je ostalo neuklonjeno još 180.000 mina i 957 kvadaranih kilometara sumnjivo opasne površine.

„Veliki je uspjeh da u posljednje dvije godine nemamo stradalih civila u minskim poljima. Još jednom pozivam sve nivoe vlasti, posebno zajedničke institucije BiH, da pomognu da dobijemo opremu i da kroz novi zakon o deminiranju poboljšamo status svih deminera i unaprijedimo ovaj proces“, rekao je Obradović.

On je istakao da je Komisija za deminiranje BiH dostavila zahtjev za produženje „otavske konvencije“ i da su dobili zvaničan dokument da BiH do 2027. godine mora da bude očišćena od mina, što je razuman rok.

Pomoćnik direktora za sektor deminiranja u Upravi civilne zaštite Republike Srpske Dragan Kos rekao je da su od početka godine završeni ljekarski pregledi pripadnika sektora za deminiranje i nabavljena nova oprema za njihov rad, tako da već od sutra mogu da počnu sa realizacijom Plana deminiranja za ovu godinu u Srpskoj.

„Planiran je nastavak deminiranja terena budućeg aerodroma u Trebinju i deminiranje lokaliteta na području Doboja, Zvornika, Istočne Ilidže, Dervente, Oštre Luke i Mrkonjić Grada“, naveo je Kos.

Pomoćnik direktora za sektor deminiranja u Upravi civiljne zaštite Federacije BiH Mustafa Kadribegović rekao je da je 1,7 odsto prostora BiH miniski sumnjivo područje, a da se 78 odsto tih površina nalazi u Fedaraciji BiH.

„Riječ je o 750 kvadratnih kilometara i to će u narednim godinama biti veliki izazov za sve koji budu radili na procesu deminiranja“, dodao je Kadribegović.

Od posljedica minskih nesreća od posljednjeg rata do sada je u BiH stradalo 1.766 lica, od čega je 617 poginulo. Od ovog broja stradalo je 115 deminera, od čega 53 smrtno.

M.Malešević

Share With: