Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

U Gradišci 55.624 birača na redovnom biračkom spisku, 1.048 prijavljeno za glasanje putem pošte

Na redovnom biračkom spisku za lokalne izbore u Gradišci, koji je Centralna izborna komisija zaključila 1. oktobra, nalazi se 55.624 birača, a 1.048 birača prijavljeno je za glasanje putem pošte, rekla je predsjednik Gradske izborne komisije Gradiška Nada Živković, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

„Broj biračkih mjesta za ove izbore u Gradišci je 90, a imaćemo 93 biračka odbora. Imamo veći broj lica za glasanje putem mobilnih timova, a do sada je izjave da žele na ovaj način da glasaju potpisalo 135 birača“, navela je Živkovićeva i dodala da su, u odnosu na prethodne izbore, izmjenjene lokacije tri biračka mjesata.

Ona je podsjetila da je Centralna izborna komisija BiH izdala instrukcije na koji način će moći da glasaju lica pozitivna na virus korona, lica u bolnicama i u izloaciji.

„Bićemo u obavezi da postupimo po instrukcijama Centralne izborne konisije i formiramo poseban mobilni tim koji će se sastojati od dva predstavnika političkih subjekata i jednog člana iz reda zdravstvenih radnika. Ti građani se za glasanje mogu prijaviti Gradskoj izbornoj komisiji 72 časa prije dana glasanja ili na sam dan izbora, zbog čega još ne znamo koliko ćemo imati mobilnih timova koji će biti zaduženi za glasanje pozitivnih na virus korona i lica u izolaciji“, pojasnila je Živkovićeva.

On je navela da je od strane Centralne izborne komisije BiH za lokalne izbore u Gradišci ovjeren 41 politčki subjekat, od kojih dva politička subjekta/kandidata učestvuju u izborima za gradonačelnika, 17 u izborima za Skupštinu grada Gradiška, te 22 politička subjekta koji učestvuju u izborima za jedno zagarantovano mjesto za odbornika nacionalnih manjina u Skupštini grada.

Živkovićeva je rekla je da Gradska izborna komisija trenuno sprovodi obuku predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora, nakon čega će srovoditi obuku ostalih članova biračkih odbora, te da svi oni moraju da prođu obuku i polože test.

Ona je dodala da svi politički subjekti imaju rok do 31. oktobra da predlože kandidate za posmatrače, te da je Gradska izborna komisija započela sa provjerom i akreditacijom kandidata za posmatrače za političke subjekte koji su dostavili prijedloge.

Share With:
Open

close button