Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Gornjim Podgradcima služen parastos za poginule borce

U Gornjim Podgradcima kod Gradiške danas je služen parastos i položeni vijenci na spomenike poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora iz ove mjesne zajednice.
U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 16 boraca iz mjesne zajednice Gornji Podgradci, a u Drugom svjetskom ratu stradalo je 136 boraca i više od 1.100 civila iz ovog kraja.

Vijence su položili predstavnici Gradske uprave Gradiška, Gradske i Mjesne boračke organizacije, SUBNOR-a i SNSD-a.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Gradiška Radomir Pjanić rekao je da je u proteklom ratu poginulo 613 gradiških boraca, te da je njihovom borbom i žrtvom spriječeno da se Gradišci ponovi stradanje iz Drugog svjetskog rata, kada je poginulo više od 16.000 stanovnika ove opštine, od kojih je veliki broj sa područja Podgradaca i Potkozarja.

“Najmanje što možemo jeste da odajemo poštu i čuvamo uspomenu na borce i žrtve koji su stvarali prethodnu državu i današnju Republiku Srpsku”, naglasio je Pjanić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da je parastos u Gornjim Podgradcima jedan od posljednjih pomena u ovoj godini, navodeći da će u decembru još biti služen za poginule borce u Turjaku.

“Nadam se da ćemo i naredne godine odavati pomene našim poginulim borcima i žrtvama i da će epidemiološka situacija biti bolja i omogućiti da se okuplja veći broj ljudi. Nastojaćemo da budu obezbijeđena i veća sredstva za ovakva obilježavanja i pomoći boračkim kategorijama, te da pokušamo formirati službu koja bi bila zadužena za održavanje spomen-obilježja na području Gradiške”, dodao je Gagić.

Share With: