У четвртак контролно бројање гласачких листића за ниво предсједника Српске

На основу Наредбе Централне изборне комисије БиХ у Главном центру за бројање у Сарајеву у четвртак у 15.30 часова ће почети отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске, саопштено је из ЦИК-а.

Акредитовани посматрачи политичких странака, испред којих су овјерени кандидати за предсједника и потпредсједнике Републике Српске и независних кандидата, кандидати који се појављују на гласачком листићу, као и акредитовани посматрачи за праћење Главног центра за бројање могу бити присутни у току бројања.

– Три јавна РТВ сервиса у БиХ (РТРС, РТВБиХ и РТВФБиХ) уколико покажу интерес, могу УЖИВО у цјелости преносити отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске – истиче се у саопштењу.

Исто ће бити омогућено и другим заинтересованим медијима у БиХ, саопштили су из ЦИК-а.

– На овај начин је Централна изборна комисија БиХ благовремено обавијестила јавност, изборне посматраче и медије о почетку отварања врећа и контролног поновног бројања гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске – наводи се у саопштењу.

Данас је Централна изборна комисија БиХ на донијела и нову Наредбу према којој се, у циљу правилног обједињавања резултата избора на бирачким мјестима гдје је број гласова за кандидата већи од укупног броја гласова које је освојио политички субјект испред које је овјерен за учешће на изборима, по службеној дужности наређује Главном центру за бројање да изврши отварање врећа са гласачким листићима, изврши контролно поновно бројање гласачких листића, те утврди и обједини резултате избора са 45 редовних бирачких мјеста за ниво Парламентарна скупштина БиХ, Парламент Федерације БиХ, Народна скупштина Српске и скупштине кантона.

Наредба ће бити објављена на интернет страници Централне изборне комисије БиХ www.izbori.ba и сматраће се да је даном објаве достављена свим кандидатима политичких субјеката, независним кандидатима као и акредитованим посматрачима.

– О термину почетка поступања Главног центра за бројање по данашњој Наредби Централне изборне комисије БиХ јавност ће бити благовремено информисана – закључује се у саопштењу.

РТРС

Share With: