Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U četvrtak predstava “Helen Keler” povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u četvrtak, 17. oktobra u 18 časova u Kulturnom centru biće izvedena multimedijalna predstava „Helen Keler“ u produkciji Dis-pozorišta mladih Banjaluka i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Gradiška Željko Štrbac gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške rekao je da je planirano više aktivnosti tokom oktobra dok je centralni dio programa predstava „Helen Keler“ koja je prikazana u 15 gradova BiH, a prvi put će je moći pogledati i publika u Gradišci.

Štrbac je naveo da je bijeli štap simbol slijepih i slabovidih ljudi koji im pomaže u samostalnom kretanju.

Govoreći o aktivnostima povodom Međunarodnog dana bijelog štapa on je naveo da su juče prisustvovali obilježavanju krsne slave Gradske organizacije slijepih u Novom Sadu, dok je druga delegacija boravila na obilježavanju krsne slave Udruženja slijepih u Prnjavoru.

Štrbac je naglasio da je najveći problem slijepih lica zapošljavanje njihovih članova kao i nabavka tiflotehničkih pomagala.

Sekretar Gradske organizacije slijepih Gradiška Danijela Ivanović rekla je da je misija Međunarodnog dana bijelog štapa razvijanje svijesti o sljepoći i o tome kako slijepa i slabovida lica mogu da žive i rade samostalno.

Ona je dodala da je cilj obilježavanja promocija sposobnosti i uspjeha slijepih i slabovidih lica širom svijeta kao i poštovanje nihovog doprinosa društvu.

Ivanovićeva je istakla da će predstava približiti ljudima život jedne slijepe osobe, književnice koja je bila oštećenog sluha, vida i govora i koja je uprkos tome završila fakultet i bavila se različitim aktivnostima.

Ona je podsjetila da je Gradska organizacija slijepih Gradiška u ovoj godini realizovala dva projekta, podjelu higijensko-prehrambenih paketa najugroženijim članovima i obilježavanje Nedjelje borbe protiv glaukoma.

Ivanovićeva je naglasila da će iduće godine biti realizovan projekat ekonomskog osnaživanja i osposobljavanja marginalizovanih grupa kroz integralnu proizvodnju voća u koji je uključeno i 11 članova njihove organizacije.

Gradska organizacija slijepih Gradiška ima 105 članova, a iduće godine obilježiće 60 godina postojanja i rada.

Share With: