Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U Bolnici Gradiška 60 pacijenata oboljelih od virusa korona

U gradiškoj Bolnici trenutno se od posljedica virusa korona liječi 60 pacijenata, a na Kovid odjeljenjima  nalazi se 35 pacijenata.

Gostujući u emisiji“Aktuelno“Radio Gradiške načelnica pulmologije i rukovodilac Kovid odjeljenja Bolnice Gradiška, Branka Milošević, istakla je da je od 16.marta ove godine Odjeljenje pulmologije pretvoreno u kovid odjeljenje, a kada se ukazala potreba za većim kapacitetom i Odjeljenje neuropsihijatrije pretvoreno je u Kovid 2 odjeljenje. Osim ta dva odjeljenja postoji i izolacija na internom odjeljenju gdje se hospitalizuju bolesnici koji imaju povišenu temperaturu ili čekaju rezultate testiranja kao i intezivna njega kovid koja je formirana za veoma teške, životno ugrožene pacijente.

Miloševićeva je istakla da je u jednom periodu na pomenute četiri lokacije bilo smješteno oko 90 pacijenata, dok ih je trenutno 60, što prema njenim riječima,  pokazuje da je situacija nešto stabilnija.

„Poslednjih dana imamo po nekoliko prijema dnevno, a bilo je dana kada smo primali i do 12 pacijenata i kada su nam kapaciteti bili maksimalo popunjeni“, istakla je Miloševićeva i dodala da su osim bolničkih kapaciteta bili u deficitu i sa medicinskim osobljem kada su radili bez više od 50 medicinskih radnika koji su zbog bolesti ili drugih razloga bili odstutni.

Sve to je, prema njenim riječima, iziskivalo veliki angažman svih zaposlenih u bolnici, duple smjene, rad bez slobodnih dana i dobru organizaciju. Međutim i u takvoj situaciji svi bolesnici imali su adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Najteže nam je kada nemamo slobodnih kreveta za sve bolesnike i tada smo prisiljeni da ih upućujemo u Klinički centar Banja Luka,”istakla je Miloševićeva i dodala da se u gradiškoj bolnici liječe i pacijenti iz Kozarske Dubice i Srpca, a često i pacijenti iz Novog Grada, Kostajnice, Laktaša i Prnjavora.

Govoreći o virusu korona Miloševićeva je istakla da je na početku pandemije klinička slika oboljelih bila mnogo blaža u odnosu na one koji su trenutno zaraženi.

”U početku su kliničke slike bilo mnogo blaže, bilo je manje pneumonije, a kako je vrijeme odmicalo sve je više pacijenata sa teškim pneumonijama koji često zahtijevaju i mehaničku ventilaciju, odnosno podršku disanju”, naglasla je Miloševićeva i dodala da je period oporavka sada kompleksniji i duži.

Ona je rekla da je klinička slika oboljelih u odnosu na početak pandemije mnogo složenija i dodala da se znatno povećala potrošnja kiseonika.”Ranije je pacijentu bilo potrebno dvije do tri litre kiseonika u minuti, a sada od 20 do 30 litara u minuti”, što pokazuje koliko su teške upale pluća i koliko su teže za liječiti.

Miloševićeva je dodala da osim upale pluća kod određenoj broja pacijenata virus remeti cirkulaciju zbog čega dolazi do koagulacije, što uzrokuje pojavu dubokih venskih tromboza, a u nekoliko slučajeva dovelo je do infarkta.

Miloševićeva je pozvala sve građane da situaciju shvate ozbiljno, da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih i još jednom apelovala na poštovanje svih preporučenih mjera.

Share With: