У Береку и Машићима мјештани и електричари и данас санирали штете од невремена

У Береку, Машићима и другим сусједним селима Лијевча поља и Поткозарја мјештани и даље санирају посљедице невремена које је у неколико наврата погодило овај дио Градишке.

Проблем су и кварови на електромрежи, што и даље дио потрошача у овим селима има само једну фазу напона, а неки уопште немају струје.

Мјештани Берека су се и сами организовали да једни другима помогну у санирању штета, да раскривени објекти не дочекају ново невријеме и кишу.

Љубо Јојиновић из овог села каже да је ситуација у Береку веома тешка, да је штета на објектима и усјевима огромна, да су уништени макадамски путеву и да је посљедњих дана велики проблем снабдијевање електричном енергијом.

„Кукуруз се на њивама само позна да је био, струје у једном дјелу села није било два, а у другом четири дана. У сусједним селима забиљежена је у свињска куга тако да слиједи тежак период“, закључио је Јојиновић.

Код Славка Зељића у Береку невријеме је раскрило кућу, помоћне објекте, свињце, уништило четири хектара кукуруза.

Каже да је добио једну фазу струје, а да већ четири дана не може самљети храну за свиње и да храну из замрзивача мора да баци.

„Не знам шта даље да радим, још ако нас задеси свињска куга биће катастрофа, јер имам 30 крмача прасилица и 50 товљеника. Продаје свиња сада нема и веома брзо ћу доћи у проблем гдје да смјестим нове прасце“, додао је Зељић.

Као и код већине пољопривредника у овом крају, Реде Вранковић из Машиће каже да је имао готово стоодстотну штету на 15 дунума поврћа на отвореном, које је већином пристизало за продају.

„Невријеме је уништило око хиљаду цријепова на објектима, пластеници су избушени и нисмо имали струје. Електичари су помало пуштали струју да не морамо палити агрегате и да не бацамо месо из замрзивача“, навео је Вранковић.

У пријеподневним часовима у Береку и Машићима била је и екипа „Електрокрајине“, који већ неколико дана непрестано раде на отклањању кварова.

Руководилац градишке теренске јединице „Електрокрајине“ Урош Кукић рекао је да су успјели да успоставе напон на свим далеководима и трафостаницама, да је због кварова на нисконапонској мрежи још око 500 потрошача без струје, али да се надају да ће и те кварове отклонити до краја дана.

Додао је да је највише кварова било на далеководу Берек, гдје је било доста поломљених бетонских стубова, да је на терену и 75 радника, од којих је 20 дошло у испомоћ из сусједних локалних заједница.

Кукић је изразио наду да ново невријеме неће изазвати додатни штету на електромрежи и даће бити у прилици да што брже успоставе снабдијевање електричном енергијом за све потрошаче.

М.Малешевић

Share With: