U aprilu rasvijetljeno 90 odsto evidentiranih krivičnih djela

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u aprilu je evidentirano 30 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 27 ili 90 odsto, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 16 ili 84,2 odsto, podaci su ove uprave.

Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić ocijenio je zadovoljavajućim stanje bezbjednosti, budući da u prethodnom mjesecu nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, kao ni krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti.

Škorić je na današnjoj konferenciji za novinare predstavniika ove uprave rekao da je u aprilu evidentirano 16 narušavanja javnog reda i mira, kao i 55 saobraćajnih nezgoda.

On je dodao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentiran jedan migrant.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je evidentirano 30 krivičnih djela, od kojih 23 iz oblasti opšteg kriminaliteta, četiri iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kao i jedno iz oblasti zloupotrebe droge.

„Od ukupno evidentirana 23 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 20 krivičnih djela ili 87 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 13 krivičnih djela ili 81,3 odsto. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 18 izvještaja protiv 17 lica“, naveo je Mišetić.

Prema njegovim riječima, evidentirano je 17 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 14 ili 81,4 odsto, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 11 ili 78,6 odsto.

Mišetić je, kada je riječ o oblasti zloupotrebe droge, rekao da je evidentirano jedno krivično djelo i jedan prekršaj, a tom prilikom otkrivena je i ilegalna laboratorija.

On je naveo da su iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirana četiri krivična djela čijim izvršenjima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 210.000 KM.

Načelnik Odjeljenja policije pri ovoj upravi Dejan Trifković istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 16 narušavanja javnog reda usljed kojih su počinjena 22 prekršaja.

„Protiv 27 lica, među kojima je devet povratnika, podneseno je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 13 prekršajnih naloga“, rekao je Trifković.

Trifković je naveo da je u posmatranom periodu evidentirano 55 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 16 sa nastradalim licima i 39 sa materijalnom štetom, navodeći da su tri lica teže, a 15 lakše povrijeđeno.

On je dodao da je tokom aprila evidentiran 981 prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključena 53 vozača.

„Zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 30 vozača, 19 ih je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i četiri vozača su isključena zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena i 24 vozila“, naveo je Trifković.

Trifković je rekao da je za pokretanje prekršajnog postupka podneseno 11 zahtjeva i izdato 757 prekršajnih naloga, a prijavljena su 772 lica.

On je podsjetio da su pripadnici Policijske uprave Gradiška počeli sa preduzimanjem niza preventivnih aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja pune bezbjednosti učenika, prosvjetnih radnika i ostalih građana tokom predstojećih maturskih proslava.

„S obzirom na to da će u narednom periodu biti povećana koncentracija učesnika u saobraćaju, kao i veći broj mladih vozača, apelujemo na maturante da ne konzumiraju alkohol i poštuju saobraćajne propise“, poručio je Trifković.

Share With: