Туризам враћа наду у град на Сави: Љетне манифестације окупиле хиљаде учесника у Лијевчу и Поткозарју (ФОТО)

Бројне манифестације, љетос организоване у градишком крају, у којима учествују културно-умјетничка друштва, удружења грађана, ловци, риболовци, планинари, сликари, чувари традиције и обичаја, привукле су више хиљада учесника.

То представља позитиван тренд у туристичкој понуди и популаризацији града на Сави и његове околине, који су, како наводи Бојан Вујиновић, градски менаџер, све интересантнији и привлачнији за многе из земље и региона.

– У Градишки је љето веома богато различитим програмима. То су фестивали народног стваралаштва у селима, ловачко-риболовачка такмичења и презентације, изложбе традиционалних врста хране, сајмови меда, воћних напитака, ручних радова, пловидба Савом – подсјећа Вујиновић.

Међу програмима и мјестима гдје су љетос организовани веома посјећени програми су Брезик Ламинци, домаћини традиционалног Петровданског сабора фолклора, Грбавци, гдје су одржане Петровданске свечаности ојкаче, Рогољи, гдје се на котлићијади окупило 1.500 гости и такмичара, Турјак и Илинданске свечаности, Лужани са презентацијом древних обичаја, спортских игара и кулинарских вјештина…

У Туристичкој организацији наводе и фестивал занатског пива, Фестивал меда и Римљана, потом планинарске походе, излете, спортска надметања.

– Градишка и њена околина могу се похвалити све значајнијим интересовањима туриста, мада је за нас и даље велики проблем оскудна могућност смјештаја. Етно-домаћинства и мањи број смјештајних капацитета у кућама и викендицама постали су лимитирајући фактор – сматра Валентина Перић, директор Туристичке организације, гдје су многе идеје успјешно претворили у дјела.

Међу најмасовнијим су бициклијада, маскенбал „Наш малени свет“, планинарски походи на планини Козари, музичке свечаности.

– Незаобилазна у туристичкој понуди је Кућа Лијевча и Поткозарја, гдје су у понуди домаћи производи. То су сокови, џемови, сир, месне деликатесе, мед, аронија, љешник, сувенири… Наш искуства су веома добра, јер је ова кућа мјесто гдје наши произвођачи нуде своје производе. Туристи и многи грађани то су препознали као добру прилику за куповину – појаснили су у Туристичкој организацији Градишка, наводећи добра искуства као битан допринос туризму.

Важну улогу у томе, осим градске управе и Туристичке организације, имају и друге јавне установе – Културни центар, Завичајни музеј, РТВ Градишка, културно-умјетничка друштва, мјесне заједнице…

– На сцени Културног центра константно имамо богате и вриједне програме. Наши умјетници су веома предани свом послу, својим интересовањима и дају велики допринос култури и туризму нашег града. Пуне дворане и одлична посјета нас охрабрују да наставимо такву праксу – казао је за Српскаинфо Мирослав Вуковић, директор Културног центра.

Он је најавио неколико изложби међу којима су „Фотографије са тавана и разрушених кућа гламочког краја“ и слика Драгана Лајшића из Сводне код Новог Града, једног од најбољих сликара наиваца. У припреми је и фестивал народне пјесме у октобру, нагласивши да је први Фестивал позоришта „Љубица“ овдје такође привукао бројну публику из неколико држава.

У сфери вјерског туризма овдје издвајају цркву брвнару у Романовцима, гдје су се вјенчани књижевник Петар Кочић и Милка Вукомановић, пољску цркву у Ћелиновцу, католички самостан у Новој Тополи, џамију Текија, обновљену цркву Покрова пресвете Богородице у Градишки, значајна археолошка налазишта.

– У току је обнова манастира Карановац под Козаром, који је васкрснуо након неколико вијекова. Ту ће се поново огласити звона, а неимари се труде да ову светињу ускоро у потпуности обнове. То ће, свакако бити мјесто великог и масовног ходочашћа – сматра археолог и градски менаџер Бојан Вујиновић, који је учествовао у откривању темеља и изучавању локалитета ове светиње.

Природне љепоте, ријеке, језера, шуме, напредна сеоска домаћинства, наглашава Зоран Аџић, градоначелник Градишке, чине велики туристички потенцијал, важну грану коју су ставили у приоритете локалне власти.

– Зато смо одлучни да константно градимо инфраструктуру, нарочито путеве, како би велике туристичке могућности биле што боље искориштене – рекао је он.

Еко воденица
Илија Грбић, предсједник Мјесне заједнице Врбашка, гдје више пута годишње организују масовне програме, најавио је Прве поткозарске сеоске игре „Еко воденица – Крајчиновци Врбашка“ у недељу 3. септембра.

Планирали смо, каже Грбић, такмичење у навлачењу конопца за жене и мушкарце, обарању руке, пењању уз бандеру, двобој на балвану, навлачење штапа, бацање камена са рамена…

– Организоваћемо и такмичење у припреми ловачког и риболовачког котлића, јер је то наша традиција. Интересовање је велико, а очекујемо да ће се испред старе воденице, која и сада меље, окупити више хиљада љубитеља древних спортова и чувара народних обичаја, али и наших гости из више земаља – казао је Илија Грбић.

Испред воденице биће приређена и изложба старинских предмета, антиквитета, пољопривредних алатки некада кориштених у домаћинствима. Осим Мјесне заједнице Врбашка, градске управе, суорганизатор је Туристичка организација Градишка а генерални покровитељ Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: