Цвјетковић: “Пријавити сваку сумњу на болест свиња!”

Након што је афричка куга свиња потврђена и на подручју општине Шамац и града Брчко, а претходно болест верификована на 23 имања на територији града Бијељина, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде од јуче је забранило рад сточних пијаца на територији цијеле РС у наредних 30 дана, те, на нивоу локалних заједница, наложило формирање кризних центара за контролу болести.

Јутрос су за анализу узети узорци обољелих свиња  и у Дервенти  и у Броду. Још увијек се резултати чекају, а узгајивачи свиња на подручју Градишке, због наглог ширења ове болести, страхују од доласка афричке куге и у њихове фарме.  “Свјесни смо да се болест  шири највише због несавјесног понашања појединаца, који неконтролисано одлажу угинуле животиње. Тако дивље свиње, муве и други преносиоци доприносе брзом ширењу болести”, каже Драгиша Цвјетковић, предсједник Регионалног удружења узгајивача свиња Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор.

Због појаве афричке куге свиња на више локација, у ресорном министарству је одржан састанак са представницима Удружења узгајивача свиња РС и другим субјектима. Поред забране рада сточних пијаца, организовања сајмова и изложби животиња, те других мјера, наложено је да локалне заједнице формирају кризне центре за контролу болести, који су дужни да обезбиједе спровођење наложених мјера. Оне, између осталог, подразумијевају: изналажење локације за нешкодљиво уклањање угинулих и еутаназираних животиња са зараженог имања и еутаназију свиња у сарадњи са ветеринарском службом, те спровођење мјере асанације зараженог имања.

Када је у питању накнаде штете власницима нешкодљиво уклоњених животиња, као и за мјере санације терена, Министарство ће, у складу са актима Владе РС, доносити рјешења о исплати средстава. “Апелујемо на узгајиваче да пријаве сумњу на болест, јер ће накнада штете бити исплаћена”, наглашава Цвјетковић, који је присуствовао јучерашњем састанку код ресорног министра.

Надлежни апелују на све узгајиваче да обрате пажњу на здравствено стање свиња и сваку промјену пријаве надлежној ветеринарској служби. Симптоми који се могу јавити у случају појаве болести афричке куге су: губитак апетита, висока температура, повраћање и крвави подливи.

Сања Т.

Share With: