Цивилна заштита упозорава: Нове обилне падавине у наредних 30 сати

Републичка управа цивилне заштите издала је саопштење у којем упозорава на обилне падавине од 15. до 17. маја, односно у наредних 30 сати.

У понедјељак 15. маја у првом дијелу дана биће суво, а током поподнева почиње нова киша која ће јачати ноћас и сутра у уторак 16. маја током дана.

Падавине ће ослабити сутра увече и у ноћи ка сриједи, а у сриједу 17. маја се очекује поново киша и пљускови са грмљавином.

Од понедјељка поподне до уторка увече (15-16. маја) на западу се очекује од 40 до 80 милиметара кише, на крајњем западу и до 100 милиметара кише, а 17. маја додатних 20 до 50 милиметара, наводи се у саопштењу.

Из Цивилне заштите подсјећају да је у претходна два дана 13. и 14. маја било обилних падавина на западу Крајине гдје је пала количина падавина мало мања од мјесечног просјека.

У Републици Српској се прати ситуација у полављеним подручјима каже вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите, Милан Новитовић.

Највише кише (од 13. до 15. маја у 8.00 часова) пало је у Новом Граду и Приједору: 86,6 милиметара и 80 милиметара кише (просјек за мај мјесец износи 95 милиметара).

Ове количине падавина су узроковале нагле порасте водостаја ријека у сливу Уне и Сане као и активирање бујичних водотока, клизишта и излијевања оборинских вода, поручују из Цивилне заштите.

Усљед обилних падавина на сливу ријека Уне и Сане у претходном периоду тло је засићено водом, а водостаји су у домену средње високих вода.

Нове падавине у наредном периоду изазваће додатан пораст водостаја на цијелом сливу Уне и Сане, наводи се у саопштењу.

Јаке падавине у кратком временском периоду могу изазвати појаву и излијевање бујичних водотока и урбаних поплава.

Извор:РТРС

Share With: