Trivić: Gradiška primjer usaglašenosti privrede i obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Repubike Srspke Natalija Trivić boravila je danas u radnoj posjeti Gradišci gdje je o stanju u oblasti obrazovanja i kulture, razgovarala sa gradonačelnikom grada Gradiška, Zoranom Adžićem.

Trivićeva je istakla da je Gradiška vodeća lokalna uprava u Srpskoj po pitanju usaglašenosti privrede i obrazovanja i dodala da osnovne škole rade u svojim kapacitetima, a da upisna politika u osnovne škole predviđa da će broj upisanih učenika ostati na prošlogodišnjem nivou.

„Gradiška je grad koji je uspio da sačuva zdravlje učenika i nastavnika obzirom da nije zabilježeno širenje virusa korona u ustanovama obrazovanja i kulture.Trivićeva je sa Adžićem razgovarala i o investicijama u školske objekte i o dualnom obrazovanju“, rekla je Trivićeva.

Kao primjer Trivićeva je navela Tehničku školu u Gradišci, koju je danas takođe posjetila. “Tehnička škola Gradiška poslednjih nekoliko godina uspješno sarađuje sa privredom i na taj način učenici imaju mogućnost da praktičnu nastavu odrade kod poslodavaca“, istakla je Trivićeva i dodala da će zahvaljujući dualnom obrazovanju biti postignuta usaglašenost privrede i obrazovanja. Govoreći o stanju u oblasti kulture, Trivićeva je rekla da je u narednom periodu u planu rješavanje statusa Narodne biblioteke Gradiška.

Gradonačelnik Adžić je istakao da je na današnjem sastanku prezentovano sve ono što je Gradska uprava zajedno sa školama uradila u prethodne četiri godine i podsjetio da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja i dodao da će uz podršku resornog ministarstva od naredne školske godine u Tehničkoj školi, jedinoj u cijeloj BiH, biti uvedeno novo zanimanje, tehničar robotike.

„Naš cilj je da stvorimo kadrove koji su potrebni gradiškoj privredi i privredi Republike Srpske, da usvajamo napredne tehnologije i pratimo trendove koji su prisutni Evopskoj uniji“, naglasio je je Adžić. Adžić je istakao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se tokom ljeta sagledaju problem u osnovnom i srednjem obrazovanju kako bi se prije početka nove školske godine mogli otkloniti.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srspke, Natalija Trivić,  tokom današnje radne posjete Gradišci,  posjetila je i Osnovnu školu”Vuk Stefanović Karadžić” u Turjaku  i Narodnu biblioteku Gradiška.

S.Vidović

Share With: