Трагом мириса из кухиње древног Рима до Градског парка у Градишци

Богати Римљани знали су уживати у храни. Шта су јели и како су уживали у храни сазнајте у суботу, 2. септембра у Градском парку у Градишци.

Према старим списима, Римљани су доручковали у својим собама, и то само кришку хљеба или палачинку с медом, а од самога јутра пили су и вино. Већ у 11 сати слиједио је ручак. Углавном је то био лаган оброк – хљеб, сир и евентуално неко месо, иако је познато да су стари Римљани углавном јели поврће и воће.

Питате се гдје су сви ти хедонистички ужици, то је долазило на крају дана, касно послијеподне или предвече, када би сви сјели да једу главни оброк – “цену”. Данас такав оброк називамо гозбом јер се “цена” састојала од неколико сљедова бираних јела са пуно зачина уз неограничене количине вина. Чест додатак сланим јелима био је и мед.


Занимљиво је да су Римљани јели у полулежећем положају јер су сматрали како је то боље за пробаву, а међу неизоставним састојцима њихових јела било је и маслиново уље.

Ако и ви желите хедонистички уживати у квалитетним намирницама и укусним јелима, довољно је да у суботу, 2. септембра посјетите Градски парк у Градишци. Уживаћете баш као стари Римљани.

Г.В.

Share With: