Топло и сунчано вријеме погодовало воћарима

Топло и сунчано вријеме које се задржало и током друге половине октобра погодује воћарима, у чијим засадима још није завршена берба плодова. Киша која се очекује наредних дана добро ће доћи стаблима воћака.

– Земљиште у воћним засадима тренутно располаже са довољним количинама влаге. Ипак, падавине које се очекују наредних дана добро ће доћи у процесу диференцијације пупољака, који ће осигурати род за наредну годину. Најављена киша могла би бити штетна само у воћњацима појединих сорти јабуке, у којима није завршена берба, рекао је у изјави за наш Радио, предсједник Удружења воћара Републике Српске, Драгоја Дојчиновић.

У наредних неколико дана највише би нам одговарале више температуре ваздуха, до завршетка бербе. А потом захлађење, али без већих минуса, који би штетили засадима воћа – додао је Дојчиновић.

Нада Завишић, из Из Пољопривредног института Српске, за Радио је рекла да у наредном мјесецу, воћари прижељкују хладније вријеме уз јутарње мразеве, како би стабла завршила овогодишњу вегетацију и у стању мировања дочекала предстојећу зиму.

Топло вријеме у новембру само би негативно утицало на стабилност воћке и за њену припрему за презимљавање.

Мањи јутарњи мразеви већ сада би дали користи.

Након завршетка бербе, у воћњацима ће почети и редовна годишња резидба, као и примјена бакарних препарата, с циљем спречавања развоја гљивичних обољења, закључила је Завишић.

РТРС

Share With: