Top lista
Top lista za 01.02.2020.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Tokom sezone ispaljena 1 271 protivgradna raketa

Protivgradna sezona koja je trajala od 15. aprila do 15. oktobra ove godine bila je vrlo zahtjevna zbog nestabilne meteorološke situacije, velikog broja kišnih dana i olujno-grmljavinskog nevremena, rekao je gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške direktor Protivgradne preventive Republike Srpske, Tihomir Dejanović.

Dejanović je naglasio da je nestabilnosti bilo više nego što se prosječno može očekivati i da su imali 32 dana sa dejstvima.

„Tokom ovogodišnje sezone ispaljena je ukupno 1 271 protivgradna raketa, od čega je 218 ispaljeno na području Gradiške“, rekao je Dejanović i dodao da ova godina ipak nije bila kao 2018. godina koja je zabilježena kao najteža godina do sada u protivgradnoj zaštiti.

On je naveo da su mjeseci jun, jul i avgust bili nestabilni i da su dejstvovali u skladu sa sporazumom o kontroli leta.

Prema njegovim riječima najviše je dejstvovano na području sjeverozapadnog dijela Republike Srpske i dodao da su prošle godine za područje Lijevča Polja i Potkozarja, kao i dijela oko aerodroma uveli prizemne generatore koji su bili aktivni 39 dana tokom sezone.

Dejanović je rekao da je ove godine u Trebinju pušten u rad novi protivgradni centar za područje istočne Hercegovine, da su uključili Kostajnicu, a do kraja godine u sistemu će biti i opština Novi Grad, dok će iduće godine prioritet biti Čelinac.

On je istakao da su već počele pripreme za novu protivgradnu sezonu iduće godine.

U sistem protivgradne zaštite uključeno je 28 lokalnih uprava, 26 iz Republike Srpske, Gradačac iz Federacije i Brčko distrikt. Osim 218 klasičnih protivgradnih stanica ove godine su radili i sa 35 automatskih stanica.

Share With: