Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Tokom sezone ispaljena 1 271 protivgradna raketa

Protivgradna sezona koja je trajala od 15. aprila do 15. oktobra ove godine bila je vrlo zahtjevna zbog nestabilne meteorološke situacije, velikog broja kišnih dana i olujno-grmljavinskog nevremena, rekao je gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške direktor Protivgradne preventive Republike Srpske, Tihomir Dejanović.

Dejanović je naglasio da je nestabilnosti bilo više nego što se prosječno može očekivati i da su imali 32 dana sa dejstvima.

„Tokom ovogodišnje sezone ispaljena je ukupno 1 271 protivgradna raketa, od čega je 218 ispaljeno na području Gradiške“, rekao je Dejanović i dodao da ova godina ipak nije bila kao 2018. godina koja je zabilježena kao najteža godina do sada u protivgradnoj zaštiti.

On je naveo da su mjeseci jun, jul i avgust bili nestabilni i da su dejstvovali u skladu sa sporazumom o kontroli leta.

Prema njegovim riječima najviše je dejstvovano na području sjeverozapadnog dijela Republike Srpske i dodao da su prošle godine za područje Lijevča Polja i Potkozarja, kao i dijela oko aerodroma uveli prizemne generatore koji su bili aktivni 39 dana tokom sezone.

Dejanović je rekao da je ove godine u Trebinju pušten u rad novi protivgradni centar za područje istočne Hercegovine, da su uključili Kostajnicu, a do kraja godine u sistemu će biti i opština Novi Grad, dok će iduće godine prioritet biti Čelinac.

On je istakao da su već počele pripreme za novu protivgradnu sezonu iduće godine.

U sistem protivgradne zaštite uključeno je 28 lokalnih uprava, 26 iz Republike Srpske, Gradačac iz Federacije i Brčko distrikt. Osim 218 klasičnih protivgradnih stanica ove godine su radili i sa 35 automatskih stanica.

Share With: