Tkanica: Srednjoškolac izrađuje tradicionalni nakit

Saša Ivković iz Srpca bavi se izradom tradicionalnog nakita, а pored toga sakuplja originalne narodne nošnje i istražuje igre i pjesme srbačkog kraja. Prema njegovim riječima, ovaj posao zahtijeva maksimalan trud, pažnju i odgovornost, ali je i način da se sačuva dio srpske tradicije i kulture.

 

„Ljubav se javila igranjem u folkloru, tu sam zapazio nakit na narodnoj nošnji i od toga je krenulo“,  kazuje Saša i dodaje da najčešće  pravi pletene narukvice ili šticne, ali tu su i razne vrste ogrlica na koje se nanižu dukati, kao i minđuše i slične stvari.

 

Ivković naglašava da izrađuje nakit iz srbačkog kraja, ali i ostalih dijelova gdje živi srpski narod. Problem ponekad stvara to što je određeni materijal, poput beza i sukna,  potrebno naručivati u Srbiji.

Redovno posjećuje radionice izrade rukotvorina u našoj okolini,  gdje nerijetko bude i demonstrator, a nedavno je prisustvovao šestodnevnom seminaru u Vrbasu u Srbiji.

 

Saša kaže da se etno nakit može prilagoditi današnjem vremenu, pa ga je moguće nositi uz svakodnevnu odjeću, za šta su mladi posebno zainteresovani. Najvažnije mu je da ono što napravi može prodati.

Na kraju razgovora, Saša je izrazio nadu da će upisati etnologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu i nastaviti sa izučavanjem i čuvanjem tradicije srpskog naroda.

 

 

Share With: