Top lista

Top lista za 27.02.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Tepavac: Blaga stabilizacija epidemiološke situacije u Gradišci

U odnosu na period u posljednjih tri do četiri sedmice u Gradišci trenutno dolazi do blage stabilizacije epidemiološke situacije vezane za virus korona, izjavila je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac, gostujući u emisiji „Aktelno“ Radio Gradiške.

„Bilježimo i dalje novozaražene, ali u ovoj fazi pandemije je veoma bitno pratiti broj pacijenata na bolničkom liječenju i broj pregleda u kovid ambulantama. Prije tri do četiri sedmice smo imali više od 200 pregleda dnevno, bio je strahovit pritisak na Bolnicu gdje više nije bilo mjesta za pacijente. Prošle i ove sedmice imamo smanjenje pregleda i uglavnom su to kontrolni pregledi, a i manji je broj pacijenta koji se primaju na bolničko liječenje. Došlo je do blage stabilizacije, ali još uvjek moramo da poštujemo epidemiološke mjere“, istakla je doktorica Tepavac.

Ona je navela da je danas u Gradišci registrovano još 19 pozitivnih lica na virus korona, a da je aktivnih pozitivnih slučajeva 169.

„U odnosu na ranije period, klinička slika zaraženih pacijenata je dosta teža i uglavnom su to pacijenti sa jednostranim ili obostranim upalama pluća i koji većina zahtjevaju bolničko liječenje. Prema podacima od juče u gradiškoj Bolnici hopitalizovana su 74 pacijenta, od kojih 10 na kovid intenzivnoj njezi, a šest pacijenata iz Gradiške je tranutno na liječenju u UKC-u u Banjaluci“, dodala je Tepavac.

On kaže da su prioritet za PCR testiranje tranutno pacijenti sa težom kliničkom slikom, zdravstveni i prosvjetni radnici, djeca u školama i vrtićima i pacijenti na dijalizi i lošijeg imunog stanja, te da u otkrivanju i praćenju novozaraženih dosta pomažu i brzi antigenski testovi koji se rade u gradiškoj Bolnici.

Share With: