Švraka: Za uspjeh je važan cilj, vjera i entuzijazam

Master prava, Robert Švraka iz Gradiške trenutno je asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i asistent na Fakultetu za bezbjedonosne nauke u Banjaluci. Student je doktorskih studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u slobodno vrijeme bavi se planinarenjem i osvajanjem najviših planinskih vrhova u regionu.

Gostujući u programu Radio Gradiške Švraka je rekao da je proglašen najboljim studentom u svojoj generaciji i da je uspješno završio master studije, te da do kraja godine očekuje da dobije zvanje višeg asistenta.

On je istakao da mu je želja bila da radi na Fakultetu i da postane asistent što je i ostvario krajem 2015. godine, a cilj mu je da za tri četiri godine završi doktorat iz oblasti teorije države i prava.

Švraka je naveo da je uvijek težio izazovima i nastojao da se dokaže posebno kod profesora koji su ocjenjeni kao „najstrožiji“ u radu.

Švraka kaže da planira da živi i radi u Republici Srpskoj, jer smatra da mladi ljudi i ovdje mogu uspjeti i doprinijeti razvoju zemlje.

„Za mladog čovjeka je najbitnije da ima jasno definisan cilj kome teži da bi postigao uspjeh. Druga stvar je vjera u sebe da se uloži maksimalan napor kako bi postigli cilj, a treće je entuzijazam“, rekao je Švraka.

Osim posvećenosti nauci, učenju i napredovanju tokom studiranja otkrio je i planinarenje.

Povezanost čovjeka i prirode je prema njegovim riječima nešto posebno, kao i boravak u planini i osvajanje vrhova, što je ujedno i prilika da čovjek nauči mnogo o sebi.

Od planinskih pohoda izdvojio je uspon na Prokletije u zimskim uslovima, nedavno je boravio na najvišem vrhu Austrije Grosglokneru, a u narednom periodu planira pohode na Đeravicu, zatim na Elbrus, te Akonkagvu u Južnoj Americi.

Osim planinarenja tokom studiranja Švraka se poluprofesionalno bavio i biciklizmom i učestvovao u trkama u zemlji i regionu.

Share With: