Свјежа сјећања на српску голготу: Данас у Градишци обиљежавање 28. годишњице егзодуса из Западне Славоније (ФОТО)

Испред споменика Србима погинулим у акцији хрватске војске и полиције Бљесак, 1. и 2. маја 1995. године, у Градишци ће данас бити одржана молитва те помен жртвама. Од овог погрома, прошло је 28 година, а бројке и сјећања свједоче о размјерама српског егзодуса.

Тада су погинуле 263 особе српске националности, од којих 107 цивила, међу којима 43 жене и 12 дјеце. Протјерано је 15.000 Срба, а мост на Сави код Градишке, за њих је представљао спасење.

Програм обиљежавања почеће у 10.30 служењем парастоса испред Спомен-обиљежја погинулим српским цивима и војницима из Западне Славоније. У 10.45 предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а у 11 обраћање званичника.

Најављено је обраћање представника институција Републике Српске, српских представника у заједничким органима БиХ, руководства Града Градишке, делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, невладиних организација и удружења насталих на тековинама Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Најављено је да ће комеморативном скупу у Градишки, поред осталих, присуствовати Милорад Додик,предсједник Републике Српске.

Организатор обиљежавања 28. годишњице “Егзодуса Срба из Западне Славоније 1995. године” је Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

На подручју западне Славоније, према попису из 1991. године, живјела је 121.000 Срба, а данас их је мање од десет хиљада.

За злочине у акцији “Бљесак” и друге злочине над Србима у Западној Славонији нико није осуђен.

Извор:Српскаинфо /М.Пилиповић

Share With: