Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, od dijabetesa boluje 62.800 lica, ali je taj broj sigurno veći i procjena je da dostiže 80.000, rekla je danas predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske Snježana Popović Pejičić.

“Populacioni registar oboljelih od dijabetesa se još ne popunjava u potpunosti. Stvarni broj oboljelih je oko 80.000, ali precizne podatke nemamo. Kada se uzme u obzir da na jednog oboljelog od dijabetesa tipa dva dolazi još jedan neotkriveni slučaj onda je ovaj broj znatno veći”, rekla je Pejičićeva povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Ona je napomenula da više od 90 odsto oboljelih boluje od dijabetesa tipa dva i oni često nemaju nikakve simptome, zbog čega je ova bolest nazvana tihi ubica.

Prema njenim riječima, u prošloj godini je broj novootkrivenih oboljelih od šećerne bolesti u Srpskoj bio 77 na 100.000 stanovnika, a u 2017. ih je bilo 90, što govori da ima opadajući trend.

“To je veoma dobro, a nije slučajno jer je u Srpskoj dugo trajao projekat Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite `Dijabetes melitus` koji je značajno doprinio unapređenju dijabetološke službe u svim segmentima – od edukacije i samokontrole do dijagnostike”, istakla je Pejičićeva.

Ona je naglasila da prevencija podrazumijeva promjenu stila života, dodavši da je većina oboljelih od dijabetesa gojazna i da su ljudi sa prekomjernom težinom u prvoj grupi po riziku za dobijanje šećerne bolesti.

“Važna je pravilna ishrana, fizička aktivnost, regulacija tjelesne težine, prekid pušenja i redukcija stresa”, kaže Pejičićeva.

Ona je napomenula da je dijabetes tipa jedan imunološka bolest kod koje nastupa apsolutni nedostatak insulina iz gušterače, te da se on ne može izbjeći prevencijom, ali ga je moguće kontrolisati insulinskom terapijom.

Univerzitetski klinički centar Banjaluka godinu dana primjenjuje najmoderniju terapiju za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj oboljelih od

dijabetesa tipa dva, rekla je nacionalni koordinator za dijabetes Srpske Mirjana Bojić.
“Terapija je skupa, ali njen benefit je značajan, i odražava se u boljoj regulaciji šećerne bolesti, ali i kardiovaskularnih bolesti”, rekla je Bojićeva novinarima prije stručnog skupa u Doboju, namijenjenog zdravstvenim radnicima i saradnicima.

Ona je pojasnila da su u primjeni tri preparata, od kojih su dva kombinovana – insulin i GLP1, a treći je dugodjelujući GLP1 koji se daje jednom sedmično.

Bojićeva, koja je i šef Endokrinologije UKC-a Republike Srpske, rekla je da su nakon jednogodišnje primjene terapije iskustva pozitivna.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a uvele su ga Međunarodna federacija za dijabetes i Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem podizanja svijesti o stanju sa kojim u svijetu žive milioni ljudi.

Share With:
Open

close button