Светитељка позната као заштитница жена, а ово су обичаји које треба испратити

Од памтивијека постоји предање које каже да света мученица Марина пали и кажњава огњем, зато је у народу позната као Огњена Марија.

Ако на дан Огњене Марије, сијевају муње и чује се грмљавина, то се сматра лошим знаком, и великом казном. Сматра се да ова светитељка добро зна ко је грешан, па тај дан сви добијају по заслузи.

Жене посебно празнују дан Огњене Марије, те су тог дана кућни послови сведени на минимум.

У својој књизи Огњена Марија Ливањска, чији је садржај настао на основу докумената, а превасходно свједочења преживјелог српског становништва ливањског подручја стравично пострадалог у масовном злочину 29. и 30. јула 1941. године, подгорички новинар и публициста, Будо Симоновић, о овом празнику забиљежено је и ово:

“Међу вјерницима – православцима, Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање. Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши вољу божју, не може очекивати милост његову.”

Share With: