Свашта зна и умије, у све се разумије: Несвакидашње склоности Јована Ристића (4) из Градишке никог не остављају равнодушним (ФОТО)

Четворогодишњи Јован Ристић из Градишке, по много чему се разликује од своје генерације. Његова интересовања, знање, вјештине, а посебно љубав према животињама, чине га посебним.

Јованови родитељи Сања и Душан, који имају и двије млађе кћерке, близнакиње Јану и Јелену, кажу да је вожњу бицикла, без помоћних точкова, научио у трећој години.

Прије тога научио је називе планета, већих градова, села, десетине типова аутомобила и трактора а слова, ћирилична и латинична у потпуности је савладао у четвртој години. Умије читати једноставније ријечи и реченице као и бројати до стотину.

Са стрицем Јовом заволио је и шах, а препознаје шаховске фигуре. Ипак, село, домаће животиње и пољопривредна механизација, Јоцина је највећа опсесија.

– Највише воли коње, поред којих проводи много времена. Од њих се не одваја, посматра како једу, играју се, трче… Недавно смо и ми били изненађени видјевши како придржава прасад током вакцинисања. Ничега се он не плаши. Село, Ламинце, гдје највише времена проводи са дједом Мићом и стрицем Јовом, заволио је, чим је проходао. Породична фарма у Ламинцима, трактори, њиве и животиње, Јоцина су највећа опсесија – испричала је за Српскаинфо његова мама Сања Ристић.

Она каже да је он након рођења био веома напредан, да и није изгледао као друге бебе, ни по изгледу ни понашању.

– Јоцо је, тако нам се чини, посебно ако га упоредимо са млађим сестрама, одувијек био велики, а никада мали, рођен са манирима одрасле особе. Тако смо га доживљавали. Наравно, свјестан сам да није баш тако, али свима се то чини истинитим и стварним – испричао нам је његов отац Душан.

Најљепше тренутке овај маштовити дјечак проводи са дједом у селу.

– Они се возе фијакером, хране стоку, уређују башту, сију и жању жито… Јоцо је већ сада спознао све љепоте села. Сав свијет око себе упија као спужва воду. Уз то, веома је послушан и брижан за сестре које чува, мада је и он сасвим мали. Тек у октобру, напуниће пет година – казали су нам Сања и Душан Ристић, описујући склоности свога сина Јована.

Он се такође радује вожњи фијакером, слављима, вјерским и народним обичајима које је научио од укућана.

Share With: