Свашта зна и умије, у све се разумије: Несвакидашње склоности Јована Ристића (4) из Градишке никог не остављају равнодушним (ФОТО)

Четворогодишњи Јован Ристић из Градишке, по много чему се разликује од своје генерације. Његова интересовања, знање, вјештине, а посебно љубав према животињама, чине га посебним.

Јованови родитељи Сања и Душан, који имају и двије млађе кћерке, близанкиње Јану и Јелену, кажу да је вожњу бицикла, без помоћних точкова, научио у трећој години.

Прије тога научио је називе планета, већих градова, села, десетине типова аутомобила и трактора а слова, ћирилична и латинична у потпуности је савладао у четвртој години. Умије читати једноставније ријечи и реченице као и бројати до стотину.

Са стрицем Јовом заволио је и шах, а препознаје шаховске фигуре. Ипак, село, домаће животиње и пољопривредна механизација, Јоцина је највећа опсесија.

– Највише воли коње, поред којих проводи много времена. Од њих се не одваја, посматра како једу, играју се, трче… Недавно смо и ми били изненађени видјевши како придржава прасад током вакцинисања. Ничега се он не плаши. Село, Ламинце, гдје највише времена проводи са дједом Мићом и стрицем Јовом, заволио је, чим је проходао. Породична фарма у Ламинцима, трактори, њиве и животиње, Јоцина су највећа опсесија – испричала је за Српскаинфо његова мама Сања Ристић.

Она каже да је он након рођења био веома напредан, да и није изгледао као друге бебе, ни по изгледу ни понашању.

– Јоцо је, тако нам се чини, посебно ако га упоредимо са млађим сестрама, одувијек био велики,а никада мали, рођен са манирима одрасле особе. Тако смо га доживљавали. Наравно, свјесан сам да није баш тако, али свима се то чини истинитим и стварним – испричао нам је његов отац Душан.

Најљепше тренутке овај маштовити дјечак проводи са дједом у селу.

– Они се возе фијакером, хране стоку, уређују башту, сију и жању жито… Јоцо је већ сада спознао све љепоте села. Сав свијет око себе упија као спужва воду. Уз то, веома је послушан и брижан за сестре које чува, мада је и он сасвим мали. Тек у октобру, напуниће пет година – казали су нам Сања и Душан Ристић, описујући склоности свога сина Јована.

Он се такође радује вожњи фијакером, слављима, вјерским и народним обичајима које је научио од укућана.

Аутор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: