Sutra godišnji koncert KUD-a „KOLOVIT“

Godišnji koncert Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ biće održan sutra u 19 časova u Kulturnom centru Gradiška.

Predsjednik KUD-a Kolovit, Mirko Borjanović, rekao je da je ovogodišnji koncert uvršten u program obilježavanja Dana grada što je Kolovitu dalo zadatak da se još bolje pripreme.

“Na koncertu će nastupiti oko 120 članova prvog ansambla, veteranska grupa, pripremni

ansambli dječiji pripremni ansambl, a koncert smo podjelili na dva djela. U prvom dijelu ćemo izvesti koreografije sa područja Republike Srpske i BiH dok ćemo u drugom dijelu izvesti koreografije iz Srbije” rekao je Borjanović i dodao da će publika moći vidjeti 15 koreografija i tri bloka narodnih tradicionalnih pjesama.

Borjanović je istakao da nakon godišnjeg koncerta Kolovit planira nastup prvog ansambla 16. juna u HNK u Zagrebu gdje će predstaviti  igre iz Lijevče polja i svadbene običaje. Borjanović je naglasio da za taj nastup pripremaju novu koreografiju za srpske igre iz Zapadne Slavonije za koje trenutno prikupljaju narodnu nošnju i dodao da se sve to radi u okviru obilježavanja 75 godina postojanja Posudionice za izradu narodnih nošnji iz Zagreba koja izdaje svoju Monografiju u kojoj će pored deset društa iz Hrvatske biti uvršten i Kolovit iz Republike Srpske.

Dječiji izvođački ansambl će nastupiti na CIOFOVOM festivalu u Poljskoj, a dvije dječije grupe će početkom jula boraviti u Bugarskoj nakon čega će prvi ansambl otputovati na festival u Grčku.

Share With: