Susret likovnih kolonija na Jezeru Laminci

Učesnici Likovne kolonije „ Gradiška“ na Jezeru Laminci juče su ugostili učesnike  Likovne kolonije „Lasta“ iz Laktaša. Na jednom mjestu okupio se veliki broj umjetnika ove dvije kolonije, koji su uz ugodno druženje u kreativnom ambijentu razmjenili međusobna iskustva.

Akademski slikar iz Gradiške i organizator Likovne kolonije na Jezeru Laminci Milovan Čikić rekao je da je ovo već drugi put da umjetnici iz Laktaša dolaze u posjetu te da se nada da će ovo druženje prerasti u tradiciju.

„Velika je stvar kada se na jednom mjestu nađe 20 akademskih slikara Srbije, BiH i zemalja okruženja. Na koloniji u Laktašima učestvuju slikari iz Bugarske tako da je njihova posjeta značajna za našu koloniju. Mogli su da vide gdje mi radimo, u kakvom  ambijentu i da razmjenimo iskustva“, dodao je Čikić.

Čikić je rekao da slikari svoja umjetnička djela privode kraju i da je zatvaranje kolonije predviđeno u petak 30. avgusta kada će mini  izložbom  biti završen 17. saziv Likovne kolonije u Gradišci.

Direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši i organizator Likovne kolonije „Lasta“ Slavica Čovičković rekla je da saradnja ove dvije kolonije traje duži period i da su prošle godine učesnici Likovne kolonije „Gradiška“  posjetili koloniju „Lasta“ u Laktašima.

„Mislim da je ovo dobar vid druženja likovnih umjetnika jer se naši sazivi održavaju u isto vrijeme i to je dobra prilika da se umjetnici međusobno upoznaju, druže i provedu određeni period zajedno kako bi razmjenili iskustva“, dodala je Čovičković.

Ona je navela da je u toku 14. saziv Likovne kolonije „Lasta“ iz Laktaša te da likovna djela koja nastanu smještaju u određene depoe i javne ustanove i izrazila nadu da će uskoro dobiti adekvatniji prostor gdje će biti smještena bogata zbirka umjetnina.

Likovna kolonija u Gradišci otvorena je u subotu 24. avgusta.  U ovogodišnjem sazivu učestvuju akademski slikari: Miodrag i Mirjana Anđelković iz Niša, Emilija Boroja iz Novog Sada, Maja Bojić iz Prijedora, Sanja Umićevič iz Novog Grada, Jelena Maleš iz Banja Luke, Nataša Gojković iz Banja Luke i akademski slikari iz Gradiške.

Likovna kolonija „Gradiška“ je zadnja manifestacija „Gradiškog ljeta 2019“.

Share With: